Suudi Arabistan, Esad’ı resmen Arap Birliği zirvesine davet etti

11-05-2023
Rûdaw
Etiketler Esad Arap Birliği Suudi Arabistan Davet
A+ A-

Haber Merkezi - Suriye yönetiminden yapılan açıklamada, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın önümüzdeki hafta Suudi Arabistan'da yapılacak Arap Birliği zirvesine davet edildiği belirtildi.

Arap Birliği, Kasım 2011'de Şam'ın üyeliğini askıya almıştı.

Suriye yıllarca süren tecridin ardından geçen Pazar günü yeniden Arap Birliği saflarına dönmüştü.

Suriye cumhurbaşkanlığı, Esad'ın Suudi Kralı Selman'dan "19 Mayıs'ta Cidde'de yapılacak 32. Arap Birliği zirvesine katılma" daveti aldığını duyurdu.

Suudi devlet haber ajansı SPA'ya göre daveti Suudi Arabistan'ın Ürdün Büyükelçisi Nayef bin Bandar al-Sudairi teslim etti.

SPA, Kral ve oğlu Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın "kardeş hükümete ve Suriye halkına güvenlik ve istikrar dileklerini" ilettiğini söyledi.

Esad'ın katıldığı son Arap Birliği zirvesi 2010'da Libya'daydı. Suudi Arabistan, 2012'de Esad hükümetiyle bağlarını kesti ve Riyad, savaşın ilk aşamalarında Suriye’de çatışan silahlı grupları destekleyerek, Esad'ın devrilmesini uzun süre açıkça savundu.

Ancak 6 Şubat'ta Suriye ve Türkiye'yi vuran depremden bu yana bir diplomatik faaliyet telaşı yaşanıyor.

Eski ezeli rakipler Suudi Arabistan ve Şam'ın yakın müttefiki İran'ın Mart ayında ilişkileri yeniden başlatma kararı da siyasi manzarayı değiştirdi.

Nisan ayında Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, savaşın başlamasından bu yana bu tür ilk ziyarette Esad ile Şam'da bir araya geldi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli