Koalisyonun Deyrezor'da gaz sahasını koruyan güçlerine füzeli saldırı

11-04-2023
Etiketler Deyrezor ABD İran Füzeli saldırı DSG
A+ A-

Haber Merkezi – ABD öncülüğündeki IŞİD Karşıtı Koalisyon Güçleri’nin Suriye’nin Deyrzor’daki üssüne füzeli saldırı düzenlendi.

Suriye’nin Irak’a sınır olan Deyrezor vilayetinin El Tabiye köyündeki Koalisyon üssüne füzeli saldırı düzenlendi. Saldırıyı henüz üstlenen olmadı.  

Rûdaw’ın yerel kaynaklardan edindiği bilgiye göre; Koalisyon üssü gaz-petrol kuyularının olduğu bölgedeki üsse düzenlenen saldırıda herhangi can ve maddi zarar yaşanmadı.  

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığından (CENTCOM) yapılan açıklamada 10 Nisan’da Suriye saati ile saat 05:51 sularında Kuzey Doğu Suriye’deki gaz sahasını korumakla görevli Koalisyona bağlı güçlerinin bulunduğu üsse 1 füze atıldığı belirtildi.

Saldırı ardından bir füzenin bulunduüu, herhangi bir kaybın yaşanmadığı belirtilen açıklamada, füzenün fırlatıldığı düzeneğin ise ele geçirildiği kaydedildi.

24 Mart’ta Rojava’nın Haseke kentinde insansız hava aracıyla ABD öncülüğündeki IŞİD’e Karşı Uluslararası Mücadele Koalisyonuna ait bir tesise düzenlenen saldırı sonucu 1 sözleşmeli personel hayatını kaybetmiş, 1 sözleşmeli personel ile 5 ABD askeri de yaralanmıştı. Saldırıyı İran yanlısı bir grup üstlenmişti.

Saldırılardan sonra ABD, Deyrezor’da İran yanlısı grupların üslerine hava operasyonları düzenlemişti.

Irak’a sınır olan Deyrezor, İran'dan Lübnan'a uzanan kara bağlantısını sağlayan kent konumunda bulunuyor. Irak ve Ürdün'den gelen boru hatları ve ticaret yolları da bu kentten geçiyor.

Deyrezor il merkezi ve batısı, İran destekli grupların ve Rusya'nın yardımıyla Kasım 2017'de IŞİD’in çekilmesinin ardından Esed rejiminin eline geçti.

Rejimin kara gücü haline gelen İran destekli yabancı silahlı gruplar, yoğun şekilde Deyrezor'da varlık gösteriyor.

Sünni Arapların yaşadığı Deyrezor'da konuşlu İran, Irak, Lübnan, Afganistan ve Pakistan kökenli grupları, İran Devrim Muhafızları Ordusu mensupları komuta ediyor.

Fırat Nehri'nin doğusunda kalan Deyrezor toprakları ise ABD destekli Demokratik Suriye Güçleri’nin kontrolünde bulunuyor.

DSG ABD’nin de desteği ile Suriye’de IŞİD’in son kalesi Deyrezor’un Bahoz kentini kurtarmıştı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli