Dünya Bankası: Suriye halkının yüzde 90’ı yoksulluk sınırının altında
Erbil (Rûdaw) - Dünya Bankası'nın raporlarına göre, Suriye’de nüfusun çoğu kişi başına günlük 1,90 dolarlık uluslararası yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Ekonomik kriz, özellikle Suriye lirasının değer kaybı ve yüksek enflasyon nedeniyle daha da kötüleşmiş durumda. Temel ihtiyaçların karşılanmasında bile büyük zorluklar yaşanıyor ve halkın çoğu gıda güvensizliği ile mücadele ediyor.
Ekonomistlere göre siyasi, içsel ve bölgesel faktörlerin yanı sıra Esad rejiminin sona ermesinin nedenlerinden biri de Suriye'de son 13 yılda yaşanan ekonomik çöküntü durumdu.
Ekonomist Hurşid Alika, "Rejimin düşmesinden sonra ABD dolarının Kamışlo’daki döviz borsasındaki fiyatı bir ABD doları karşısında 20.000 Suriye lirası oldu. Suriye’nin yeni bir yönetimle yeniden inşası gerekiyor" dedi.
Son 13 yılda Suriye lirası yüzde 99,8 değer kaybetti ve bu durum ülkede büyük bir ekonomik çöküşe yol açtı.
Yıllık enflasyon yüzde 300’ü aşarak, halkın yaşam maliyetini iç savaş öncesine kıyasla 20 kat artırdı.
Dünya Bankası’nın verilerine göre, Suriye halkının yüzde 90’ı yoksulluk sınırının altında yaşıyor ve günlük geliri 2 doların altında. Bu günlük 1,90 dolarlık uluslararası yoksulluk sınırına tekabül ediyor.
Yine Dünya Bankası’na göre, Suriye halkının yüzde 60’tan fazlası gıda güvencesinden yoksun.
Gazeteci Muhammed Aşkar, Şam’daki durumu, “Halk yakıt, ekmek ve temel gıda maddelerinde ciddi sıkıntılar yaşıyor. Son günlerde Şam’da temel gıda fiyatlarında ciddi artışlar oldu. Gıda maddeleri oldukça azalmış durumda. Piyasalar kapanmış, halk sokaklara dökülmüş durumda. Rejim çökerken insanlar çaresizlikle tepki gösteriyor” sözleri ile özetledi.
İç savaş, Suriye ekonomisinde 120 milyar dolarlık zarara yol açtı. 6,8 milyon kişi ülkede yerinden edildi ve 6,2 milyon kişi başka ülkelere sığınmak zorunda kaldı.
2011’den 2023’e kadar Suriye’nin gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYH) yüzde 70 oranında geriledi.
Ancak Beşar Esad rejiminin çöküşünden sonra Suriye lirasının değeri artmaya devam etti. Baas rejiminin çöküşü öncesine kıyasla, lira yaklaşık yüzde 200 değerlendi.
Bugün 1 milyon Suriye lirası yaklaşık 190 dolara eşdeğerken, Beşar Esad rejiminin çöküşünden önce bu miktar 67 dolardı.