Arap Birliği, Suriye'nin birliğe geri alınması kararını kabul etti

Haber Merkezi - Arap Birliği dışişleri bakanları Suriye'nin bloğa yeniden alınması konusunda anlaştı. Suriye, 12 yıl aradan sonra Arap Ligi'ne geri döndü.

Irak devlet medyasının haberine göre, Arap Birliği üye ülkelerinin dışişleri bakanları, 12 yılı aşkın bir süredir üyeliği askıya alınan Suriye'nin üyeliğinin yeniden tesis edilmesi konusunda anlaşmaya vardı.

Mısır’ın başkenti Kahire’de bulunan Arap Birliği karargahında düzenlenen toplantıda alınanan karar, 19 Mayıs'ta Suudi Arabistan'da yapılacak Arap Birliği Zirvesi öncesine denk geldi.

Son dönemde Arap ülkeleri Şam ile ilişkilerin normalleştirilmesi için çeşitli girişimlerde bulunmuştu.

Mısır, Irak, Suudi Arabistan ve Suriye'den üst düzey diplomatlar geçen hafta Ürdün'de "Ürdün Girişimi" olarak adlandırılan toplantıda bir araya gelmişti.

Associated Press’e konuşan Ürdünlü üst düzey bir diplomat, Esad'ın Suriye topraklarındaki kontrolünü pekiştirmesiyle Arap devletlerinin krizi çözmek için “siyasi bir yol haritası" üzerinde çalıştığını söylemişti.

Suriye'nin Arap Birliği üyeliği, Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Mart 2011'de protestoculara şiddet kullanılması emri vermesi ve ülkede başlayan iç savaş üzerine iptal edilmişti.

Şam ile ilişkilerin normalleştirilmesi 6 Şubat'ta Türkiye, Rojava ve Suriye'de meydana gelen depremin ve Suudi Arabistan ile İran arasında Çin'in aracılığı ile ilişkilerin yeniden kurulması ile hız kazandı.

Uzun süredir Esad ile ilişkileri normalleştirmeye yanaşmayan Suudi Arabistan geri adım atmış ve Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Farhan Al Saud, geçen ay Şam'ı ziyaret etmişti.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi de geçen hafta Şam'ı ziyaret ederek uzun vadeli ticaret ve petrol anlaşmaları imzalamıştı.

Ancak Kuveyt ve Katar, Şam'ın Arap Birliği’ne katılmasına karşı çıkmışlardı.

Bu arada ABD, Suriye hükümetine yönelik politikasını değiştirmeyeceğini söyleyerek, “haydut” diye nitelendirdiği Esad ile atılan normalleşme adımları konusunda Arap devletlerini uyarmıştı.