Efrin ve İdlib'de Şam ile Ankara'nın yakınlaşması protesto edildi

06-01-2023
Etiketler İdlib Efrin Bab Cerablus Ankara Şam
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Türkiye destekli grupların kontrolündeki Bab, Cerablus, İdlib ve Efrin'de Ankara ile Şam arasındaki yakınlaşma süreci protesto edildi. Protestolarda, "Erdoğan dinle!" ve "Şehitlerin kanı satılamaz" sloganları atıldı.

Türkiye ile Suriye hükümeti arasındaki resmi görüşmelerin başlamasına tepki göstermek amacıyla bugün Suriye muhalefetinin kontrolündeki 22 şehir ve kasabada protestolar düzenlendi.

Rojava’nın Efrin bölgesinde çoğunluğu Araplardan oluşan yüzlerce kişi Efrin merkez, Mabate, Cindires ve Raco ilçelerinde meydanlara çıkarak iki ülke arasındaki uzlaşma çabalarını kınadı.

TSK’nın “Fırat Kalkanı” bölgeleri içerisinde yer alan Halep'in Bab, Cerablus ve Kabasin ilçelerinde protestolar düzenlendi.

İdlib merkez ile birçok köy ve kasabada da büyük gösteriler düzenlendi.

Türkiye’nin desteklediği Suriye muhalif silahlı grupların kontrolündeki İdlib ve Bab'da da protestolar düzenlendi. Sınırda toplanan protestocuların, "Erdoğan dinle!" ve Şehitlerin kanı satılamaz" sloganları attığı görüldü.

Rusya arabuluculuğunda Türkiye ile Suriye hükümetleri arasında ilerleyen normalleşme süreci, muhalif kesimin tepkisine yol açtı.

Rojava yönetimi görüşmelerin yönetimlerinin yok edilmesine yönelik olduğunu söylerken, Türkiye’nin halefliğini yaptığı Suriye muhalif grupları ise Esad yönetimi ile varılan anlaşmadan dolayı endişeli.

ABD: Desteklemiyoruz

ABD’den yapılan açıklamada Şam ile Ankara arasındaki görüşmelerin desteklenmediği belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, Türkiye ile Suriye arasında gerçekleşen görüşmelere ilişkin "Söyleyebileceğim tek şey politikamız değişmedi. Acımasız diktatör Beşar Esad'ı eski durumuna döndürmek için ilişkilerini iyileştiren veya destek veren ülkeleri desteklemiyoruz" ifadelerini kullandı.

Rusya’nın arabuluculuğunda 28 Aralık'ta Moskova'da Rusya, Türkiye ve Suriye savunma bakanları arasında gerçekleşen üçlü görüşmenin ardından Rojava ve Suriye’de Türkiye destekli grupların kontrolü altındaki bölgelerde gösteriler düzenlenmişti. 

Sürecin dışişleri bakanları ve ardından liderler düzeyinde ilerlemesinin planlandığı açıklanmıştı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dün yaptığı konuşmada Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile yüz yüze bir görüşmenin planlandığını teyit etmişti.

HTŞ liderinden Türkiye'ye tepki

İdlib’de kontrolü elinde bulunduran heyet Tahrir el Şam (HTŞ) örgütü lideri Ebu Muhammed el-Colani, Türkiye’nin Suriye ile normalleşme girişimlerini “U dönüşü” diye nitelendirerek “Şam'a ulaşıp hükümeti devirene kadar mücadeleye devam edeceklerini” söyledi. 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Rûdaw

‘Türkiye, Suriye’ye takviye kuvvet gönderdi’

Türkiye'nin desteklediği silahlı güçlerin denetiminde olan Efrin, Mare, El-Bab, Azez, El Rai ve İdlip'de şiddetli protesto eylemleri düzenlendi. Türk nayrakları indirildi, Erdoğan posterleri yakıldı, Türkiye TIR’ları kurşunlandı, ateşe verildi. Türkiye’nin kurduğu karakollar yakıldı, silahlı çatışmalar çıktı.