ABD uçakları Deyrezor'da İran destekli grupları bombaladı

03-09-2023
Etiketler Deyrezor ABD Hava sıcaklığı
A+ A-

Haber Merkezi - ABD savaş uçakları, bazı Arap aşiretlerle Demokratik Suriye Güçlerinin çatışmasına sahne olan Suriye'nin doğusundaki Deyrezor vilayetindeki İran destekli gruplara hava saldırısı düzenledi.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Deyrezor'un doğusundaki Elbukemal'dan Fırat nehrine uzanan Cisr Haşebi olarak bilinen köprü ve çevresinde İran destekli gruplar bir araya geldi.

Muhaliflere ait gözlemevine göre, ABD’ye ait savaş uçakları iki askeri aracı hedef aldı.

Araçlardaki unsurlardan ölü ve yaralıların olduğu ayrıca araçlardaki mühimmatların patladığı bilgisi alındı.

Deyrezor'un doğusunda Elbukemal, Muhsan ve el-Meyadin ilçelerinde, İranlı ve İran destekli yabancı terörist grupların yer aldığı biliniyor.

Deyrezor il merkezi ve batısı, İran destekli grupların ve Rusya'nın yardımıyla, Kasım 2017'de IŞİD'in çekilmesinin ardından Esed rejiminin eline geçti.

Suriye yönetiminin kara gücü haline gelen İran destekli yabancı terörist gruplar, en yoğun şekilde Deyrezor'da varlık gösteriyor.

Sünni Arapların yaşadığı Deyrezor'da konuşlu İran, Irak, Lübnan, Afganistan ve Pakistan kökenli grupları, İran Devrim Muhafızları Ordusu mensupları komuta ediyor.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) , yerel silahlı güçlerin geri çekilmesinin ardından bugün, Deyrezor'un doğu kırsalındaki El Basire kentini çatışmasız bir şekilde tamamen kontrol altına alarak, bu kente yönelik tam tarama operasyonuna başladı.

Ne olmuştu?

Bölgedeki çatışmalar, Pazar akşamı Haseke’de düzenlenen operasyonda Deyrezor Askeri Meclisi Komutanı Ahmed Ebu Hewla'nın (Ahmed El Xebil) DSG tarafından tutuklanmasıyla patlak verdi. Deyrozor’daki Arap aşiretleri Hewla'nın tutuklanmasına karşı çıkarak DSG ile çatışmaya başladı.

Çatışmalarda 11 DSG üyesi ile Deyrezor Askeri Meclisi üyesi 20 silahlı aşiret mensubu ve 3 sivilin hayatını kaybettiği bildirilse de Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ölü sayısının en az 50 olduğunu kaydetmişti.

Demokratik Suriye Güçleri, sonrasında Deyrezor'da kontrolü altındaki bölgelerde sokağa çıkma yasağı ilan etmişti.

DSG bünyesinde yer alan Deyrezor Askeri Meclisi de “bölgedeki halka karşı suç işlemesi ve uyuşturucu kaçakçılığı yapması” nedeniyle Ahmed Ebu Hewla’yı meclis komutanlığı görevinden aldığını duyurmuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli