ABD Dışişleri Bakanlığı: Irak'ın güvenliği, istikrarı ve egemenliği tehlikeye atılmamalıdır

30-08-2022
Rûdaw
Etiketler ABD Irak Sadr Mukteda es-Sadr
A+ A-

Haber Merkezi - ABD Dışişleri Bakanlığı, Irak'ta şiddet olaylarını kınayarak, ilgili herkesi sakin kalmaya ve barış yolları aramaya çağırdı. Bakanlıktan yapılan açıklamada "Irak'ın güvenliği, istikrarı ve egemenliği tehlikeye atılmamalıdır" denildi

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vidant Patel, 29 Ağustos 2022 Pazartesi gecesi düzenlediği basın toplantısında, Bağdat'taki ABD büyükelçiliğinin boşaltılması konusuna ilişkin bir soruya yanıt olarak, "İç güvenlik ve güvenlik konularında yorum yapmıyoruz” dedi.

ABD hükümeti çalışanlarının ve Amerikan vatandaşlarının güvenliğinin en büyük öncelikleri olduğunu vurgulayan Patel, "Ancak hepinizle daha önce paylaşılanları tekrar ediyorum, Bağdat'taki büyükelçiliğin tahliyesine ilişkin çıkan haberler gerçeği yansıtmıyor" dedi.

Patel, Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği'ndeki personel sayısının azaltılmasıyla ilgili olarak, "Boşalacağına dair haberlerin yanlış olduğunu ve politika gereği İç Güvenlik konularına girmeyeceğimi yinelemek isterim " ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı, ABD Dışişleri Bakanlığı ile bazı Iraklı yetkililer ile iletişimlerinin olup olmadığına ilişkin ise, "Bugün Irak genelinde yaşanan gerilim raporlarının endişe verici olduğunu" belirterek, "herhangi bir liderle herhangi bir görüşmemiz yok" dedi.

Irak hükümet kurumlarının çalışamaz duruma geldiğini dile getiren Vidant Patel "Irak'ın güvenliği, istikrarı ve egemenliği tehlikeye atılmamalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Patel, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın "artan şiddet ve olası kayıplara ilişkin raporlardan haberdar olduğunu" belirterek, "Her şeyden önce şiddet kullanımını kınıyoruz. Şimdi diyalog zamanı ve ilgili herkesi sakin kalmaya ve barışçıl bir yol aramaya çağırıyoruz" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı "Barışçıl protesto hakkı tüm demokrasilerin temel bir bileşenidir, ancak göstericiler ayrıca Irak hükümetinin Irak halkına ait olan ve onlara hizmet eden mülklerine ve kurumlarına da saygı göstermelidir" ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vidant Patel, “Irak, uzun vadeli bir ortaklık ve Irak'ın egemenliğini ve Irak halkının çıkarlarını merkeze koyan bir hükümetle çalışmaya hazırız" dedi.

Ne olmuştu?

Mukteda es-Sadr, İran'a yakın Şii gruplarla arasındaki anlaşmazlık nedeniyle hükümetin kurulamaması üzerine Sadr Hareketi'ne mensup milletvekillerini istifa ettirmişti.

Ardından İran'a yakın Şii siyasi çatı kuruluş Koordinasyon Çerçevesi'nin, başbakan adayı olarak Muhammed Şiya Sudani'yi belirlemesi üzerine Sadr yanlıları, 30 Temmuz'da Yeşil Bölge'ye girerek Meclis binasını basmış ve burada oturma eylemi başlatmıştı.

Mukteda es-Sadr, “yolsuzlukla” suçladığı Koordinasyon Çerçevesi’ni katiyen desteklemeyeceğini, geçmişte Irak siyasetinde rol alan şahısların geri çekilmesini istediklerini defalarca yineledi. 

Şii lider Sadr, 2 Ağustos'ta destekçilerine Meclis'ten ayrılarak oturma eylemine binanın çevresinde devam etmeleri çağrısı yapmıştı.

Son olarak 27 Ağustos’ta Iraklı siyasi partilere üç günlük bir ültimatom veren Sadr, 2003'ten beri hükümette yer alanların çekilmesi halinde 72 saat içiresinde anlaşma imzalayacağını söyledi.

Siyasetten çekilme kararı

Bağdat başta olmak üzere, bir çok kentte şiddet olaylarına neden olan gelişmelerin öncesinde Şii din adamı Sadr dün siyasetten çekildiğini açıkladı.

Sadr’ın çekilme kararı ile birlikte Sadr yanlıları Yeşil Bölge’deki Cumhurbaşkanlığı sarayını işgal etti. Güvenlik güçleri ve Heşdi Şabi’nin göstericilere müdahale etmesi ile birlikte 23 kişinin hayanı kaybettiği 350’nin üzerinde yaralının olduğu bildiriliyor.

Sadr’a bağlı Selam Saray milislerinin de sokağa inmesi ile çatışmalar şiddetlendi. Bağdat’ta sokağa çıkma yasağı ilan edilmesine rağmen Yeşil Bölge çevresinde çatışmalar devam ediyor.

Sadr’dan açlık grevi

Irak'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, silahlı çatışmalar durana kadar açlık grevine başlama kararı aldı.

Sadr'ın sağ kolu sayılan müstafi milletvekili Hasan Azari, sosyal medya hesabından yayınladığı açıklamada, "Liderimiz, şiddet ve silahlı çatışma bitene kadar açlık grevine başladı” dedi.

Azari, tarafları silahlı çatışmayı sonlandırmaya çağırdı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli