ABD’nin ‘yaptırım listesine’ aldığı Irak bankasının hikayesi 8 yıl öncesinden başlıyor

30-01-2024
Etiketler Hamad al-Moussawi Al Huda Bank ABD İran Devrim Muhafızları Ordusu Irak Ahmet Çelebi
A+ A-

Haber Merkezi - ABD Hazine Bakanlığının “terörün finansmanı” için kanal görevi gördüğü gerekçesiyle Iraklı Al-Huda Bankı kara para aklama kaynağı olarak tanımladığı Al-Huda Bankası ve yaptırım kararı aldığı sahibi Hamad al-Moussawi hakkında yeni bilgiler ortaya çıktı.

ABD Hazine Bakanlığı’nın Irak hazinesinden alınan paraları İran Devrim Muhafızları Ordusu ile Irak’taki İran yanlısı iki  Şii silahlı gruba aktardığı, kara para akladığı iddiasıyla yaptırım listesine aldığı banka yöneticisinin hikayesinin 8 yıl öncesine dayandığı ortay açıktı.

ABD Hazine Bakanlığı, terörün finansmanı için kanal görevi gördüğü gerekçesiyle Iraklı Al-Huda Bankı kara para aklama kaynağı olarak tanımlarken, bankanın sahibine de yaptırım uyguladı. Yaptırım uygulanan banka ve sahibi merak konusu oldu.

Hikaye 8 yıl önce başlıyor

Irak Parlamentosunda Yasa Devleti Koalisyonu parlamenteri olan Hamad Yasar Mohsen al-Moussawi hakkında 8 yıl önce Irak Parlamentosunda “yolsuzluk” yaptığı ve hazineden 6 milyar dolar çaldığı iddiasıyla dosya hazırlandığı ve hakkında dava açıldığı öğrenildi.

11 Ekim 2015'te Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu, Irak Yolsuzlukla Mücadele Kuruluna 6 milyar dolardan fazla çalınan hırsızlık olayını soruşturmasını isteyen bir mektup gönderdi. Ancak ne kurul olayı araştırdı, ne de bu olayda adı geçen Moussawi hakkında bir yaptırım uyguladı.

Tam tersine Moussawi  her geçen gün Irak’taki saltanatını büyüttü.

Şu anda Irak parlamentosunda eski Irak başbakanı Nuri el Maliki’nin başkanlığındaki Yasa Devleti Koalisyonu Parlamenteri olan Hamad al-Moussawi  sahibi olduğu “Tayb”, “Iraquana” ve “Mach” şirketleri aracılığı ile “dolandırıcılık” ve döviz satışından haksız kazanç elde etmekle suçlanmıştı.

2012-2015 arası Irak hazinesinden 6 milyar dolar çalındı

Raporda 2012-2015 yılları arasında Irak petrolünden elde edilen 6 milyar dolar paranın Hamad al-Moussawi ‘nin sahibi olduğu Al Huda Bank üzerinden  Ürdün’deki bir bankaya oradan da bilinmeyen bir hesaba aktarıldı.

Irak Maliye  Komisyonu, adı geçen şirket ve bankaları araştırmasını, 6 milyar doların nereye gittiğini araştırmasını istemişti. Ancak Hamad al-Moussawi  hakkındaki bu iddialar hakkında hiçbir zaman bir dava açılmadı, aksine bir daha milletvekili seçildi.

ABD: Banka uzun yıllar İran Devrim Muhafızları Ordusunu finanse etti

ABD Hazine Bakanlığı Hamad al-Moussawi’nin bankası hakkında yaptığı açıklamada "Banka, uzun yıllar boyunca İran  Devrim Muhafızlar Ordusu ile Irak’taki Hizbullah ve Ehl-i Hak taburları gibi İran yanlısı silahlı gruplara ABD dolarına erişim imkânı sağladı. Banka, teröristlere mali yardım sağlayan ve ABD dolarına erişim sağlayan bir merkez haline geldi" ifadelerine yer verildi.

ABD Hazine Bakanlığı, Al Huda Bank'ın İran'a ve Irak'taki İran’a yakın silahlı gruplara mali yardım sağlayarak ülkede istikrarsızlık yarattı, Iraklıların ve Irak'taki Amerikalıların hayatlarını tehlikeye attı. Hazi Bakanlığından yapılan açıklamada "ABD, Irak ekonomisini güçlendirmek ve Irak ile ABD mali sistemlerini ihlallerden korumak için Irak hükümetiyle birlikte çalışmaya kararlıdır" denildi.

Öte yandan 8 Ağustos 2019'da Yüksek Yargı Konseyi, başsavcıdan Hamad al-Moussawi ‘nin dokunulmazlığını kaldırmasına yönelik dosyayı Parlamentoya göndermesini talep etti. Yüksek Yargı Konseyi, Ahmed Haşim isimli Jorinnal ve C7 kanalı sahibinin Moussawi hakkında medya binasına zorla el koymak ve parasını gasp etmek suçlamasıyla açtığı davaya istianen dokunulmazlığının kaldırılmasını istemişti.

HHA Üçgeni

Aniden şüpheli  bir şekilde hayatını kaybeden  Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu Başkanı Ahmet Çelebi, Irak Merkez Bankası’nda yolsuzluk yapan 3 isimden “Yolsuzluk Üçgeni” olarak bahsetmişti.

Çelebi 3 isimin baş harflerinden oluşan “HHA Üçgeni” olarak bahsetmişti.

Çelebinin HHA olarak adlandırdığı yolsuzluğa bulaşan 3 kişinin kara para aklama, yabancı havale ve döviz açık artırmalarıyla suçlanan Al Huda Bank'ın müdürü Hamad al-Moussawi’nin yanı sıra, Amman’da yaşayan Irak çapında şubeleri olan Al Iraqi bankasının yöneticisi Hasan Nasır Cafer ve Middle East Bank'ın CEO'su Ali Ghulam'ın olduğu iddia ediliyor.

Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu Başkanı Ahmet Çelebi,  Hamad al-Moussawi’yi "Irak’ın en tehlikeli hırsızı" olarak adlandırdı.

Ahmet Çelebi’nin ani ölümü

Yolsuzluk tartışmaları sürerken 3 Kasım 2015’te yolsuzlukla mücadele ile öne çıkan Irak Ulusal Kongre Partisi lideri ve Maliye Komisyonu Başkanı Ahmet Çelebi aniden hayatını kaybetmişti.

Kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirdiği açıklanmasına rağmen, Çelebi’nin ilaçla öldürüldüğü öne sürülmüştü.

Ahmet Çelebi Saddam Hüseyin döneminde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından muhatap alınan tek muhalif lider olarak biliniyordu. ABD’nin Irak’a müdahalesinde önemli rolü vardı.

 O dönem açıklama yapan Irak Parlamantosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu Başkanı Hakim Zamli, Çelebi’nin, Irak’ta yapılan yolsuzluklarla ilgili birçok bilgi ve belge topladığını, elinde çok sayıda yetkili ismin bulunduğunu belirterek bu ani ölüm haberinden şüphe duyduklarını dile getirmişti.

Hamad Yaser Mouhsen al-Moussawi Hamed kimdir?

 1970 Bağdat'ta dünyaya geldi. Irak Parlamentosu Yasa Devleti Koalisyonu parlamenteri ve Sivil Parti Genel Sekreteri.

Al- Huda Bank Sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı aynı zamanda mühendislik lisansı bulunuyor.

Hamad al-Moussawi’nin başkanlığını yaptığı Al Huda Bank, özel bir limited şirketi olup 2007’de Irak Merkez Bankası tarafından lisanslans aldı ve 2008’den beri Irak’ta faaliyetine başladı.

Bankanın Bağdat'ta üç, Kerbela ve Zikar’da birer olmak üzere Irak genelinde beş şubesi var.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli