Irak'ta erkeklere yönelik aile içi şiddette artış

29-11-2023
Etiketler Irak Erkek Aile içi şiddet
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak'ın başkenti Bağdat'ın kadınların erkeğe uyguladığı şiddet vakalarında Irak vilayetleri arasında ilk sırada yer aldığı, ülkede kadınların erkeklere yönelik şiddet vakalarının da yüzde 17'ye ulaştığı bildirildi.

Irak'taki aile içi şiddet vakaları arasında sözlü ve fiziksel şiddet ile çocukların zorla evlendirilmesi de yer alıyor.

Irak İçişleri Bakanlığı Aile ve Çocuk Koruma Müdürü Tümgeneral Adnan Hammoud, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, "Irak'ta erkeklere yönelik saldırı vakaları, toplam aile içi şiddet vakalarının yüzde 17'sini oluşturuyor ve bunların çoğu, başkent Bağdat’ta kaydedildi” dedi.

Tümgeneral Adnan Hammoud, saldırı vakalarının sayısını belirtmeden, “Kadınlara yönelik saldırıların, vakaların yüzde 55'ini, geri kalanın ise çocuklara yönelik saldırıları içerdiğini” açıkladı.

Irak'ta hala eş ve babanın "şeriat hukukunun sınırlarını aşmadığı sürece çocukları veya eşini döverek disipline etmesine" olanak tanıyan 1969 tarihli 111 sayılı Kanun yürürlükte bulunuyor.

Irak Ceza Kanunu'nun 41. maddesinde, "Dövme fiili kanunla tanınan bir hakkın kullanılması sırasında meydana gelirse suç yoktur" denilirken, kanun bunu kocanın eşini ve reşit olmayan çocuklarını "disipline etme hakkı"nın kullanılması olarak değerlendiriyor.

Polis genellikle, yaşanan şiddet vakalarında ister baba, ister anne, ister koca olsun, zarar veren kişiye hak vermek yoluna başvuruyor. Bazen de iki taraf arasında uzlaşma sağlanıyor. 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli