IRAK - Zikar Valisi göstericilerin öldürülmesi üzerine istifa etti

Erbil (Rûdaw) – Iraklı güvenlik güçlerinin göstericilere karşı şiddet kullanmasına tepki gösteren Zikar Valisi Adil Dehili görevinden istifa etti.

Irak’ın farklı illerinde devam eden protesto gösterilerinde yer yer şiddet olayları yaşanıyor. Iraklı güvenlik güçlerinin göstericilere karşı şiddet kullanıldığı gerekçesiyle Zikar Valisi Adil Dehili istifa etti.

Son günlerde kentte yaşanan olayların araştırılmasını da talep eden Dehili, “ Nasıriye’de yaşamını yitiren ve yaralanan göstericiler, Zikar güvenlik güçlerinin dışında bir güç tarafından hedef alınmışlar. İl Meclisi Söz konusu gücün gelişinden ve faaliyetlerinden haberdar edilmemişlerdir” ifadelerini kullandı.

Bölgedeki sağlık kaynaklarından edinilen bilgilere göre son 3 günde Nasıriye’de düzenlenen gösterilerde 32 kişi hayatını kaybetti 180 ise yaralandı.

Öte yandan Irak İnsan Hakları Yüksek Komisyonu, gösterilere ilişkin son 3 günün bilançosunu açıkladı. Buna göre Zikar’da 25 kişi hayatını kaybederken 250 kişi yaralandı. Şii kenti Necef’te 4 kişi hayatını kaybetti, 354 kişi yaralandı.

Başkent Bağdat’a ise 2 kişi hayatını kaybederken 25 emniyet mensubu toplam 67 kişi yaralandı. Musena kentinde ise 308 vatandaş yaralandı.

Irak'taki gösteriler

Irak'ta işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliğini protesto etmek amacıyla 1 Ekim'de başlayan gösterilerde şu ana kadar 300'den fazla kişi hayatını kaybetti, 15 binden fazla kişi yaralandı.

Başkent Bağdat başta olmak üzere orta ve güney kesimlerdeki kentlerde devam eden gösteriler sırasında, İran'ın ülkedeki nüfuzuna yönelik tepkiler de dile getiriliyor.