Fransa: Bir askerimiz Irak'taki operasyonda hayatını kaybetti

29-08-2023
Etiketler Fransa Irak Asker Emmanuel Macron
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada Pazartesi günü bir Fransa askerinin Irak’ta düzenlenen bir operasyonda yaşamını yitirdiği belirtildi.

Açıklamada, “Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron,  Irak güvenlik güçleri ile ortak düzenlenen terörle mücadele operasyonunda Paraşüt Komandosu Nicholas Mazier’in ölüm haberini derin bir üzüntü ile öğrenmiştir” denildi.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Macron'un görevi sırasında ölen bu askerin fedakarlığını andığı kaydedildi.

Fransa Cumhurbaşkanı, hayatını kaybeden askerin ailesine ve sevenlerine başsağlığı diledi ve onlara, bu acı durumda ülkenin yanlarında olduğu güvencesini verdi.

Açıklamanın devamında Macron’un, Matzier'in görev arkadaşları kadın ve erkek askerlere özellikle de yaralanan yoldaşlarına desteğini ifade ettiği  belirtilerek şu ifadelere yer verildi:  

"Başkan, Irak'taki Fransız birliklerinin cesaretini selamlıyor ve Fransa'nın Irak'la birlikte terörle mücadeleye kararlı olduğunu vurguluyor." 

Fransa’nın Irak’ta ölen üçüncü askeri

Nicholas Mazier, son 11 gün içinde Irak'ta ölen üçüncü Fransız askeri oldu.

Fransız askeri Baptiste Gochot, 18-Ağustos gecesi geç saatlerde Irak güçleriyle eğitim görevi sırasında geçirdiği trafik kazası sonucu yaralanmış, Erbil'de hastaneye kaldırıldıktan sonra hayatını kaybetmişti.

Pazar günü Fransız subayı Nicolas Latorte, Irak'ta düzenlenen bir operasyon sırasında öldürülmüştü. Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lucorneau, Nicolas Latorte'nin ölümünden bir gün sonra askerin Irak silahlı kuvvetlerini "terörle mücadele" konusunda eğittiğini söyledi ancak nasıl öldüğüne dair ayrıntı vermedi.

Fransa, IŞİD ile mücadelede Kürdistan Bölgesi, Rojava ve Irak'a destek sunan en aktif Koalisyon üyesi ülkelerden bir tanesi konumunda.  

Fransa'nın Kürdistan Bölgesi'nde ve Irak'ta 600 askeri personeli ve danışmanı bulunuyor. Bunların asıl görevi Peşmerge Güçlerini ve Irak ordusunu eğitmek.

Fransa IŞİD’den kurtarılan bölgelerin inşası için şuana kadar Irak'a 60 milyon, sadece Musul için 20 milyon euro bütçe gönderdi.

 


 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli