Fransa Cumhurbaşkanı Macron Musul’u ziyaret etti

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Erbil’e gelen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Musul’da IŞİD’in saldırıları nedeniyle ağır hasar gören ve UNESCO tarafından yeniden yaptırılan Meryem Ana Kilisesi’ni ziyaret etti.

Musul’da bulunan Meryem Ana Kilisesi’nde konuşan Emmanuel Macron, “Irak’ın tüm dini kimliklerine saygı duyuyorum. Dün akşam Bağdat’ta bir Şii camisini ziyaret ettim ve bugün Musul’da bir Sünni camisinde olacağım. IŞİD’e karşı kararlılığımız ve savaşımız sürecek” ifadelerini kullandı.

Macron Saa kilisesinde Hristiyan din adamlarıyla bir araya gelerek, sorun ve önerilerini dinledi.

Binlerce Ezidi Kürdün Şengal’den göç etmek zorunda kaldıklarını ve hala yurtlarına dönemediklerini ifade eden Macron, “Kentte hala tam anlamıyla huzur sağlanamadı. Ayrıca Türkiye’de saldırı düzenliyor ve huzurun kente hakim olmasını istemiyorlar” dedi.

Şengal’in hassas bir bölge olduğunu vurgulayan Macron, “100 binlerce Ezidi göçe zorlandı, biz Nadia Murat ile birlikte çalışıyoruz bağlılıklarından dolayı teşekkür ediyoruz. Ezidilerin durumu içler acısı, bu kongrede konuşulanların hayatlarını iyileştirmeye vesile olmasını umuyorum. Terörle mücadele konusunda Fransa sizlerle birlikte olmaya devam edecektir. Terörle mücadele ve terörün yok edilmesi demek IŞİD’in daha önce kontrol ettiği bölgelere istikrar ve huzurun geri gelmesi demektir. Bunların başında da Şengal geliyor ” diye ekledi.

Macton, kilise ziyareti sonrası Musul’da IŞİD saldırılarında büyük zarar gören tarihi Nuri Camisi’ni de ziyaret etti. 

Rûdaw'a konuşan Macron, "Bütün dinleri hedef alan IŞİD, Müslümanlara da saldırdı. Bu saldırılar sonucu hepimiz büyük zarar gördük. Terörle mücadele konusunda Kürdistan ve Irak hükümetiyle birlikte çalışacağız. Hiçbir din terörle iç içe yaşayamaz. Müslüman ve Hristiyanlar için birer ilim ve öğrenim merkezleri olan kilise ve camiler, aynı zamanda halka da destekte bulunuyorlardı. Musul'daki hayatı canlandırmamız lazım" ifadelerini kullandı. 

Musul ziyaret kapsamında siyasi ve dini liderlerle de bir araya gelmesi beklenen Macron'un Fransa ve Irak arasında uzun zamandır yenilenmesi için görüşmeler yürütülen Musul Havaalanı'nı da ziyaret etmesi öngörülüyor.