Telafer eski günlerine dönüyor

29-07-2018
Rûdaw
telafer'de hayat normale dönüyor
telafer'de hayat normale dönüyor
Etiketler Telafer Türkmen IŞİD Türkiye
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - IŞİD’in 2014 yılında işgal edip 4 yıl kontrol altında tuttuktan sonra Irak ordusu tarafından kurtarılan Musul’un Telafer ilçesinde, hayat yeniden normale dönmeye başladı.

 

IŞİD işgalinin izlerini silmeye çalışan Telafer'de çarşı yeniden açılırken, göç edenlerin yarıdan fazlası geri döndü. IŞİD'ın işgal ettiği yerlerde kadınlara yasakladığı renkli kıyafetler de yeniden vitrinlerdeki yerini aldı.

 

IŞİD’in 16 Haziran 2014 tarihinde işgal ettiği Telafer, 30 Ağustos 2018 günü Irak ordusu ve El Hüseyin Tugayı tarafından kurtarıldı.

 

IŞİD işgalinden önce 450 bin nüfusu sahip olan Telafer’de, şu anda 150 binden fazla insan yaşıyor. Nüfusun yarısının geri döndüğü kent, 4 yıllık IŞİD işgali ve sonrasında yaşanan savaşın yaralarını sarmaya çalışıyor.

 

Yaklaşık 4 yıllık işgalin ardından kente dönen Telaferliler, IŞİD'in birçok yapıyı yok ettiğini gördü. İlçede bulunan 3 bin yıllık Telafer Kalesi, Hızır İlyas peygamberin makamı, üniversite ve hastane binaları IŞİD tarafından bombalarla patlatılırken, kentteki çok sayıda yapının da savaş sırasında zarar gördüğü tespit edildi.

 

Telafer'in her yanına IŞİD ile savaşırken hayatını kaybeden gençlerin fotoğrafları asılırken, duvarlardaki kurşun izleri ise yaşanan savaşın şiddetini gözler önüne serdi.

 

Telafer'in IŞİD’ten kurtarılmasının ardından, bölgedeki güvenliği Irak ordusu, federal ve yerel polis güçleri sağlamaya başladı. Güvenlik güçlerinin kontrolü sağladıktan sonra bölgede yaptıkları aramalarda, yaklaşık 400 ton patlayıcı bulunarak imha edildi. İlçede güvenliğin tam olarak sağlandığı belirtilirken, geç saatlere kadar Musul ve çevre ilçelere seyahat edilebiliyor.

 

IŞİD işgali sırasında ilçeyi terk edenlerden 16 yaşındaki Malik Muhsin, geri döndüklerinde bir harabe bulduklarını belirterek, "Çoğu kişi geri döndü. İlçenin yüzde 50'si geri dönerek, hayatına devam etmeye başladı. Burada durum çok iyi. Herkesin evlerine dönmesini istiyoruz" dedi.

 

Telafer çarşısında esnaflık yapan Abbas Muhammed Cemil ise, “IŞİD döneminde çok zulüm gördük. Artık insanlar güvende ve iyi günleri görmeye başladık. Pazar ve çarşımız açıldı. İnsanlar muhabbetle yaşıyor. IŞİD günleri, zulüm günleriydi. Artık kimse zulmetmiyor. Dışarıda olanlar dönsünler. Eski günler çok kötüydü. Kimsenin hayattan bir beklentisi yoktu. O günler geride kaldı. IŞİD zamanında bu renkli elbiseleri satamazdık, gösteremezdik bile. Din adına gelip bizden zekat alıyorlardı. Şu anda durum çok iyi" ifadelerini kullandı.

 

Telaferli Ali Felekoğlu da, kente ilk geldiklerinde her yerin harap olduğunu belirterek, "Evler yıkılmıştı. Haşdi Şabi ve devlet girdiğinde bunları düzeltti. Evler ve yollar bombalıydı. Onların hepsini temizlediler. İnsanlar geri dönmeye başladı. Herşey yolunda gidiyor. Güvenlik problemi yok. Aslında Irak'ın en güvenli yeri şu anda Telafer'dir" diye konuştu.

 

IŞİD’in yasakladığı tütün ürünleri ve nargile de ilçenin kurtarılmasının ardından yeniden Telafer çarşısında yerini almaya başladı. İşgal sırasında değişik yerlere göç ettikleri için 4 yıl birbirlerini göremeyen Telaferli gençler, yeniden çarşıda buluşarak, nargile keyfi yapıyor. Sokaklara kurdukları masalarda sohbet edip, nargile içen gençler, geçmişin acısını çıkardıklarını söyledi.

 

Telafer Meclisi Başkanı Muhammed Abdülkadır Seyid ise, "Telafer'e şu ana kadar 20 bin aile döndü. Şu anda güvenlik sağlanmış durumda. Çarşımız ve pazarımız çok iyi durumda. Telafer hakkında yalan konuşanlar, kendi çıkarları için konuşuyor. İnsanların geri dönmesini istiyoruz. Eski günlerimize dönelim ve hepimiz kardeş olalım. Telafer'in durumunun kötü olduğunu söyleyenler, yalan söylüyorlar. Telafer'de problem olduğunu söylüyorlar. Şu anda Telafer çok iyi durumdadır. Bizi kimse aldatmasın” dedi.

 

Seyid, Iraklı ve Türkmen olduklarını ifade etti.

 

“Telafer bizim vatanımızdır. Biz vatanımıza hizmet ediyoruz. Telafer'e yardım bekliyoruz. Zalimler bizim yüreğimizi yaktı” diyen Seyid, sözlerine şunları ekledi:

 

“Türkiye, Kıbrıs savaşına girdiğinde 50 kişi gönüllü olarak fedai olduk. Ben 500 yıldır bu beldedeyim ve Türkmence konuşuyorum. Şimdi Türkiye'nin bir problemi olsa, biz yetişiriz. Milletimiz geri dönsün. Telafer güvenlidir, emindir. IŞİD artık buradan geçemez. Özellikle Türkiye'nin bize destek olmasını istiyoruz."

 

Telafer ve çevresinin güvenliğini ise Irak ordusu ile birlikte Haşdi Şabi'ye bağlı El Hüseyin Tugayı sağlıyor.

 

El Hüseyin Tugayı Komutan Yardımcısı Ebu Zehra, "IŞİD, Telafer'i harap etti. Bunlarla savaşmaya geldik. IŞİD'ı ortaya çıkaran, Telafer'i bu hale getiren dünyadaki istihbarat örgütleriydi. İslamı ayrıştırmak için IŞİD'ı getirip ortamıza koydular. Biz buraya gelerek, bunların hepsini sildik. Şimdi Telafer'de Sünni, Şii, Hristiyan, Ezidiler bir arada yaşıyor” ifadelerini kullandı.

 

Ebu Zehra, Sünni ve Şiiler arasında ayrım gözetmediklerini belirtti.

 

İslamın bir olduğunu söyleyen Ebu Zehra, herkesin dini ve mezhebi üzerine yaşadığını belirterek Telafer halkının hizmetinde olduklarını kaydetti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli