İsveç’te Kur-an’ı Kerim’i yakan Selwan Momika kim?

29-06-2023
Etiketler Selwan Momika Kur'an-ı Kerim İsveç Musul Ninova
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Daha önce de Kur'an-ı Kerim'in yakıldığı İsveç'te benzer görüntüler kaydedilmiş, İsveç polisi, bir cami önünde Kur'an-ı Kerim yakılmasına izin vermişti.

Aslen Iraklı olan İsveç vatandaşı 37 yaşındaki Selwan Momika, 28 Haziran’da polis koruması eşliğinde üzerine domuz pastırması koyduğu Kur'an-ı Kerim'i yaktı.

Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre, asıl ismi Selwan Sebah Matthew Momika , 23 Haziran 1986’da çoğunluğunu Hristiyanların oluşturduğu Ninova’nın Hemdaniye beldesinde doğdu.

Kendisini “yazar, aydın ve insan hakları aktivisti” olarak tanımlayan Momika, aslen Hristiyan olsa da 2019’dan beri ateist.

Bağdat’ta yaşayan Momika, Süryani Şahinleri Taburu'nun kurucusu. Öte yandan İsveç’te faaliyet yürüten Süryani Demokratik Birlik Partisi’ni kurdu.

O, Haşdi Şaibi’nin ve içindeki Hristiyan üyelerin, Hristiyanların yaşadığı bölgelerde varlık göstermelerine karşı çıktı. Mart 2017’de grubuyla birlikte Reyan Kildani adlı kişinin komutanı olduğu Babilion Taburları’na saldırı düzenledi. İki grup arasında çatışma çıkarken sonrasında Momika Haşdi Şabi tarafından gözaltına alındı ve 18 gün boyunca gözaltında kaldı.

Kendini liberal, laik ve dinsiz bir Iraklı olarak tanımlayan Momika, şu anda İsveç Demokrat Partisi’ne üye.

Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre Momika’nın şu anda akrabaları ve ağabeyleriyle de ilişkisi yok ve babasıyla da bağlantısı yok.

Momika’nın babası Sebah Matthew, bir videoda “Onun yaptıkları bizim inancımıza aykırı” dedi.

Ayrıca Selwan Momika’nın kendi çevresinde “şiddet yanlısı” biri olduğu belirtildi.

Momika’nın Hemdaniye beldesini kontrol etmek üzere silahlı grup kurduğu ve sonrasında dış destek gördüğü öğrenildi.

Öte yandan Momika'nın Irak'ta Şii Haşdi Şabi güçleri bünyesinde Hristiyan milislere bağlı İmam Ali Tugayı ve İsa İbn Meryem Tugayı üyesi iken yaptığı konuşmaya ait video ortaya çıktı. Görüntülerde bir grup silahlı kişiye hitap eden Momika, kendisinin "Şii milis grubu Ketaib İmam Ali'ye bağlı İsa bin Meryem adlı grubun sorumlusu" olduğunu ifade ediyor.

Musul'un IŞİD'den kurtarılması sonrası "Süryani Birliği" adlı bir parti kuran Momika, sosyal medya hesabı Facebook'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'a bağlı grupların 27 Temmuz 2022 tarihinde Irak Meclisi'ni basması sırasında meclis binası önünde fotoğraf paylaşırken, Ekim 2019'daki gösteriler esnasında ise Sadr'a karşı paylaşımlarda bulunduğu dikkati çekti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli