Ankara (Rûdaw) – Türkiye ve Irak arasındaki en önemli ve güncel sorunlardan biri de su krizi. Türkiye, Irak’ın zayıf altyapısı yüzünden bu sorunun yaşandığını, Irak ise Türkiye’nin uluslararası teamüller çerçevesinde davranmadığını savunuyor.
Türkiye ile Irak arasında devam eden su sorunu adeta kronik bir hal almış durumda. Türkiye, sorunun esas olarak Irak’ın zayıf altyapısından kaynaklandığını belirtiyor.
Bağdat hükümeti, 1987 yılında Ankara’yla imzalanan anlaşmaya riayet edilmesini istiyor. Anlaşma uyarınca her barajda saniyede 500 metreküp suyun bırakılması gerekiyor. Fakat iki taraf da anlaşmanın gereklerini yerine getirmediği için iki ülke arasında su krizi sık sık gündeme geliyor.
Türkiye’nin gereğinden fazla baraj yaptığı ve suyu "diplomatik bir araç" olarak kullandığı dillendirilen iddialar arasında. Konuyla ilgili olarak, Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dursun Kahraman “Baraj ve HES’lerin yapılması esas meselelerden biri. Nerede olursa olsun bu kadar baraj yapılırsa sonuçları değişmez. Önemli olan doğayla fazla oynamamak, ticari bir meta haline getirmemek, ekolojiye yönelik müdahale yapmamak” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin anlaşmaya uyduğunu, fakat Irak’taki eskimiş barajlar ve ülkenin zayıf altyapısı yüzünden suyu yeterince verimli kullanmadığını düşünenler de var.
Akademisyen ve su uzmanı Seyfettin Kılıç “En önemli nehirlerden biri Dicle nehrinin ana kolu Türkiye’den çıktığında toplam akım olarak 16 milyar metreküp. Fakat Bağdat’ta yıllık akımı 52 milyar metkeküp oluyor. Çünkü gerek Türkiye ve İran’dan kaynaklanan yan kollar gerekse Kürdistan Bölgesi’ndeki topraklardan kaynaklanan sular ekleniyor” dedi.
Irak Su Kaynakları Bakanlığı ise sorunun uluslararası teamüller çerçevesinde çözülmesi gerektiğini savunuyor.
Komşu ülkelerin uluslararası yasalara uymaları gerektiğini belirten Irak Tarım ve Su Kaynakları Bakanlığı danışmanı Avan Ziyab ise konuyla ilgili olarak “Bunlar uluslararası yasalar. Türkiye ve İran gelişmek ve yasalara uymak istiyorlarsa bu geleneklere de saygı duymaları gerekir. Uluslararası yasalara uymaları ve komşu devletlere zarar vermemeleri dışında onlardan herhangi bir şey istemiyoruz. Uzun yıllara dayalı ilişkilerimiz var” dedi.
Türkiye, su ve suyun kullanımı ile ilgili olarak verileri paylaşmıyor. Fakat uzmanlar iki ülke arasındaki krizin Şubat 2018’de Dicle Nehri üzerinde Ilısu Barajı’nın kurulmasıyla beraber daha da derinleştiğini belirtti. Krizin bugün iki taraf arasında Bağdat’ta yürütülecek müzakerelerde tekrar gündeme gelmesi bekleniyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın