Erbil (Rûdaw) - Eski Irak Elektrik Bakanı Luey Hatib, ABD’nin Irak’ın İran’dan elektrik satın almasını engellemeye yönelik baskılarının Irak ekonomisi ve genel siyaseti üzerinde ciddi tehditler oluşturduğunu belirtti.
Rûdaw Araştırmalar Merkezi tarafından başkentte düzenlenen yıllık Erbil Forumu üçüncü gününde devam ediyor.
Forum kapsamında, “Irak’ta Petrol ve Gaz Taleplerinin Düzenlenmesi ile Enerji Gelirlerinin Yönetimi” başlıklı bir panel düzenlendi.
Panele, Irak’ın önceki hükümetinde Elektrik Bakanı olarak görev yapan Luey Hatib de katıldı.
Hatib, Erbil ile Bağdat arasındaki sorunlara değinerek, “Bu meselelerin tek çözümü, anayasa çerçevesinde hareket edilerek federal yasaların ve kurumların uygulanmasıdır. Tüm taraflar bu anlaşmalara bağlı kalmalıdır” dedi.
Luey Hatib, Erbil ve Bağdat’ın sorunlarını çözmek için anayasa çerçevesine dönmesi gerektiğini vurgulayarak, “Neçirvan Barzani’nin de belirttiği gibi, anayasamız yazılı olarak federal bir yapı öngörüyor. Ancak uygulamaya gelindiğinde merkeziyetçi bir sistem devreye giriyor. En büyük sorunlardan biri, Bağdat’ın federal sistemi merkeziyetçi bir gözle ele almasıdır. Öte yandan, Kürdistan yönetimi federalizmi konfederal bir perspektiften değerlendiriyor. Taraflar, anayasanın öngördüğü çerçevede hareket etmiyor” ifadelerini kullandı.
ABD’nin İran’a yönelik baskıları Irak’ı nasıl etkiliyor?
Neçirvan Barzani, konferansın ilk gününde yaptığı konuşmada Erbil ile Bağdat arasındaki anlaşmazlıklara değinerek Irak’taki federal sistemin işleyişine yönelik eleştirilerde bulunmuştu.
Barzani, “En büyük sorun, federal bir sistemimiz olduğu iddiasına rağmen pratikte her şeyin aşırı merkeziyetçi bir şekilde yürütülmesidir” demişti.
ABD’nin, Irak’ın İran’dan elektrik ve gaz ithalatını durdurmasını talep etmesine ilişkin konuşan Luey Hatib, “Irak üzerindeki baskılar artarken, eğer ABD Irak’ın İran’dan elektrik ve gaz almasını tamamen engellemekte ısrar ederse, bu durum Irak ekonomisi ve genel siyaseti açısından son derece tehlikeli olabilir. Şu ana kadar resmi bir açıklama ya da karar yayınlanmadı ancak bu, önümüzdeki haftalarda veya aylarda gerçekleşebilir” dedi.
ABD, yıllardır Irak’ın İran’ın enerji bağımlılığından kurtulmasını talep ediyor.
Ancak Trump yönetiminin politikalarının bu yönde devam edip etmeyeceği belirsizliğini koruyor. Aksine, Sudan hükümetine uygulanan türden ağır yaptırımların Bağdat yönetimine de yöneltilmesi ihtimali bulunuyor.
2018’den bu yana, ABD Irak’a İran’dan enerji satın alabilmesi için tam 10 kez muafiyet süresi tanımıştı.
Ancak mevcut durum, bu muafiyetlerin gelecekte devam edip etmeyeceği konusunda belirsizlik yaratıyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın