Fransa, Irak'a yolsuzlukla nasıl mücadele edileceği konusunda eğitim desteği verecek

28-01-2023
Rûdaw
Etiketler Fransa Irak Yolsuzluk Eğitim Sudani
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Iraklı bir yetkili Rûdaw'a verdiği demeçte, Irak'ın bir Fransız ajansıyla, yolsuzlukla nasıl mücadele edileceği ve zimmete geçirilen kamu paralarının nasıl geri alınacağı konusunda eğitim verilmesine dair Mutabakat Zaptı imzaladığını söyledi.

Irak Başbakanı Muhammed Şii El Sudani, dün Paris'e Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Başbakan Elisabeth Borne ile bir araya gelmişti. Sudani ülkesi adına, Fransa ile çeşitli alanlardaki işbirliğini artırmayı amaçlayan bir dizi stratejik anlaşma imzaladı.

Sudani'ye Paris'e kadar eşlik eden Federal Dürüstlük Komisyonu Başkanı Haydar Hanun, Paris'te Rûdaw muhabiri Ala Şali'ye yaptığı açıklamada, anlaşmalardan birinin Fransız Yolsuzlukla Mücadele Teşkilatı (AFA) ile imzalanan bir Mutabakat Zaptı olduğunu söyledi.

Irak Maliye Bakanlığı tarafından Ekim ayında yapılan soruşturmada, eski Maliye Bakanı Ali Allavi'nin görev süresi boyunca Eylül 2021 ile Ağustos 2022 arasında Bağdat'taki Rafidain Bank'taki Genel Vergi Komisyonu hesabından 2,5 milyar dolarlık vergi fonunun çalındığı ortaya çıkmıştı.

Sudani, çalınan parayı geri almanın kabinesi için en birinci öncelik olduğunu defalarca ifade ederek faillerden hesap sorulacağına söz verdi.

Hanun, anlaşma gereği Bağdat ve Paris'in çalınan paranın peşine düşeceğini söyledi. Hanun, “Zanlıların dosyalarının da takipçisi olacağız ve iki taraf arasındaki koordinasyonu sağlayarak çalınan parayı geri almaya çalışacağız. Anlaşma ayrıca, insanların özgürlüklerini ihlal etmeden anayasaya göre işimizi nasıl yapacağımızı ve bunu Fransız hükümetinden nasıl öğrenebileceğimizi içeriyor” dedi.

Yetkili, Fransa'nın Iraklı kamu çalışanlarına yolsuzlukla nasıl mücadele edileceği konusunda da eğitim vereceğini sözlerine ekledi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli