ITC lideri Turan, Rûdaw TV’de ‘Türkmenlerin sesini duyuran’ genci ödüllendirdi

26-12-2023
Etiketler ABD Merkez Komutanlığı İsveç NATO Türkiye Irak Türkmen Cephesi Hasan Turan Rûdaw TV Bestoon Talk
A+ A-

Erbil (Rûdaw) -  Irak Türkmen Cephesi Genel Başkanı Hüseyin Turan, Rûdaw TV’de yayınlanan ve Irak Başbakanı Sudani’nin konuk olduğu Bestoon Talk programına katılarak Türkmelerin resmi makamlarda temsiliyeti konusunda soru soran Hamza Ahmet Nizam’a plaket verdi.

Rûdaw Tv’de Bestoon Osman’ın moderatörlüğünü yaptığı Bestoon Talk’ın son konuğu Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es-Sudani oldu.

Sudani, Kürdistan Bölgesi ve Irak’ın değişik kentlerinden öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Programda Bağdat Üniversitesi Siyasi Bilgiler Fakültesi öğrencisi Hamza Ahmet Nizam da Başbakan Sudani’ye Türkmenlerin Irak hükümeti içerisindeki temsiliyeti ile ilgili bir soru sordu.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Genel Başkanı Hasan Turan, sosyal medya hesabından yayımladığı mesajında, “Türkmen halkının sesini duyurma konusundaki kararlılığından dolayı” Bağdat Üniversitesi Siyasi Bilgiler Fakültesi öğrencisi Hamza Ahmet Nizam'ı  ödüllendirdiğini belirtti.

Hamza Ahmed, Başbakan Sudani’ye, “Hükümet kabinesinde Türkmenlerin temsiliyeti konusunda büyük bir eksiklik var. Kabinenizde tek bir Bakan Yardımcısı var, o da sanırım İmar Bakan Yardımcısı. Sizce bu temsiliyet, Türkmenlerin nüfusuna ve önceki rejime karşı verdiği mücadele ve Irak'ın özgürleştirilmesinden sonraki süreçte yaptığı fedakârlıkların ve asilliğin bir yansıması mıdır?” sorusunu yöneltmişti.

Sudani ise soruya şu yanıtı vermişti:

“Hükümetimiz bir koalisyon hükümetidir. Koalisyon hükümet içerisinde seçimleri kazanan tüm liste ve kuruluşlar yer alıyor ve temsiliyet hakkına sahipler. Hükümet kurma görüşmelerinde Türkmen toplumuna bir bakanlık tahsis edilip edilmeyeceği konuşulmuştu. Devlet koalisyonunda egemenlik düzeyinde ve Koordinasyon Çerçevesi’nde oluşturulan mevcut kurumlarla mı sınırlandıracaktı? Türkmenlerin her iki listede de temsilcileri vardı, daha sonra karar şuraya evrildi, hayır “bütün listelerde yer almalılar” denildi. Adayların isi sunulduğunda onlardan hiçbir adayın olmadığını gördük. Ben talep ettim. Hatırlıyorum, son saatlerde bir devlet bakanı görevini tahsis edelim dedik, “hayır bu başka kapıları da aralayacaktır” denildi. Siyasi partiler kabinenin oluşumu konusunda anlaşamazlarsa oylama süreci aksayacaktı ama biz bağımsız birimlerde Türkmen kardeşlerimize makam ve görev vereceğimize ve bu sorunu çözeceğimize dair söz verdik. Diğer makamlarda, müdürlüklerde ve danışmanlıklarda görev verilecekti, tabii ki değerlendirme yapıldıktan sonra. Kriterlere göre bunları ele almaya hazırız ve mutlaka çeşitli bakanlıklarda yer alacaklar.”

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli