Iraklı Şii lider: Hükümet yabancı askerlerin ülkeyi terk etmesi için bir an önce takvim belirlemeli

26-12-2023
Etiketler Hadi Amiri Irak ABD Heşdi Şabi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Nebni İttifakı lideri Hadi Amiri, ABD'nin Heşdi Şabi’ye yönelik saldırılarına son vermenin yegane yolunun yabancı birliklerin ülkeyi terk etmesi olduğunu belirterek, "Hükümet Irak’ı terk etmeleri için bir an önce tarih belirlemeli” dedi.

İran destekli silahlı gruplar dün Erbil Uluslararası Havalimanı yakınındaki IŞİD'e Karşı Uluslararası Koalisyon Güçleri’ne ait askeri üsse bomba yüklü dronlarla saldırı düzenlenmiş, ardından ABD de Ketaib Hizbullah ve ona bağlı grupların Irak'taki çok sayıda tesisine yönelik hava saldırıları düzenlemişti.

Hava saldırılarından 1 kişinin öldüğü, 18 kişinin de yaralandığını açıklayan Irak Başbakanlık Ofisi de "Irak Silahlı Kuvvetlerini hedef alın bu saldırıları kınıyoruz" açıklamasını yaptı.

Heşdi Şabi gruplarının başını çektiği Nebni İttifakı lideri Hadi Amiri de yaptığı yazılı açıklamada,  “Irak’ın egemenliğinin açık bir ihlali olan bu saldırıyı kınıyoruz. Bu tür hukuk dışı saldırıları durdurmanın tek yolu yabancı birliklerin Irak’tan çekilmesi ve ülkenin tam egemenliğine kavuşmasıdır” ifadelerini kullandı.

Irak hükümetine de çağrıda bulunan Amiri, “Hükümet Irak’ı terk etmeleri için bir an önce tarih belirlemeli” diye belirtti.

ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Alina Romanowski X hesabından, “Başkan, tehlikeli bölgelerde görev yapan Amerikan personelini korumaktan daha yüksek bir öncelik vermiyor. Irak'taki koalisyon güçleri ve ABD, Irak hükümetinin misafiridir. Onlara yönelik saldırılar Irak'a yönelik saldırı olarak değerlendirilmektedir ve terör örgütlerinin bu saldırılarına son verilmesi gerekmektedir” açıklamasını yaptı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Kanada'nın Irak Büyükelçisi Kathy Bunka

Kanada'nın Irak Büyükelçisi: Kürdistan parlamento seçimleri için desteğe hazırız

Kanada'nın Irak Büyükelçisi Kathy Bunka Kürdistan Bölgesi’nde parlamento seçimlerinin Ekimde yapılmasına karar verilmesinden memnuniyet duyduğunu belirterek, "İstenildiği takdirde seçimlerin yapılmasına yardım etmeye hazırız" dedi.