700 bin Hıristiyan Irak’ı terk etti

Duhok (Rûdaw) – Irak’ta yaşayan 800 bin Hıristiyan’dan 700 bininin ülkeyi terk ettiği, bir mektupla Papa’ya iletilecek.

 

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Parlamentosu Hıristiyan temsilcisi Wahide Yaqo, iki ay önce Irak’taki Hıristiyanların durumuna ilişkin bir rapor hazırladığını ve Katolik Hıristiyanların dini lideri Papa’ya ulaştırmaya çalıştığını söyledi.

 

Parlamenter Yaqo’nun hazırladığı rapora göre 1981 yılında Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde Hıristiyan nüfusu 1 milyon 500 bin dolayındaydı. Bu sayının 800 bini Irak, 700 bini ise Kürdistan Bölgesi’nde yaşıyordu. Ancak Irak’ta şimdilerde sadece 100 bin Hıristiyan’ın varlığından söz ediliyor. Kürdistan Bölgesi’nde de Hıristiyan nüfusu 300 bin kaldı.

 

Irak’ın özgürleştirilmesi süreci sonrası ülkede 60 kilisenin yakıldığını veya patlatıldığını belirten Yaqo, korku ve endişe nedeniyle Irak’ın başkenti Bağdat’ta 12 kilisenin kapatıldığını söylüyor.

 

Yaqo, Hıristiyanların Bağdat’taki durumuyla ilgili ise şu bilgileri paylaştı:

 

“Bağdat, Hıristiyanların tarihi ve önemli bir bölgesiydi. IŞİD’in ortaya çıkmasından önce de Hıristiyanlar tehdit altındaydı. Bağdat’taki kiliselere terör saldırıları düzenlendi, yaklaşık 60 kilise kullanılamaz hale geldi. Bu yüzden Hıristiyanların büyük bir bölümü göç etti. IŞİD’in ortaya çıkması ve sonrasında Heşdi Şabi’nin kurulması, Bağdat’taki Hıristiyanların durumunu daha da zorlaştırdı. 12 kilise kapatıldı. Kentte Hıristiyan nüfusunun azalması nedeniyle şimdilerde sadece bir kilise ibadete açık.”

 

Hıristiyanlar, Kürdistan ve Irak’ta kotaya göre parlamentoda sandalye alıyor. Irak Parlamentosu’nda 5, Kürdistan Parlamentosu’nda ise 6 sandalyeleri var.

 

Ninova Ovası’daki Hıristiyanların büyük bir bölümü de göç etti. IŞİD, bu bölgeye saldırdığında onlara iki seçenek sunuldu: Ya ölüm ya göç. Onlar ikinci seçeneği tercih etti.

 

Bu bölgelerin IŞİD’den alınmasından sonra Hıristiyanları ziyaret eden Yaqo, “Musul kent merkezi ve Ninova Ovası’ndaki Hıristiyanların durumu Irak ve Kürdistan’daki Hıristiyanların durumundan çok daha kötü. Kutsal mekanlarının IŞİD tarafından tahrip edilmesi bir yana, bu bölgelerin çoğu Heşdi Şabi’nin eline geçmiş durumda. Bir yıl iki ay önce Tılkef, Hemdaniye ve Karakuş IŞİD’den alındı ancak bu bölgelerin sakinleri halen evlerine dönemiyorlar” diye anlattı.