Irak Dışileri Bakanı Hüseyin: ABD ile güvenlik konusunda yeni bir politika belirlenecek

26-03-2024
Etiketler Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ABD Güvenlik anlaşması
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, ABD ile Irak'ın anlaşmaya varması halinde askeri güçlerin misyonuna ilişkin yeni bir politika belirleneceğini söyledi. 

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Washington’da bulunan Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin aralarında Rûdaw Temsilcisi Diyar Kurda’nın da yer aldığı gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Fuad Hüseyin’in bu ziyareti Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin 15 Nisan’da ABD’ye yapacağı ziyaret öncesine denk geliyor. Hüseyin ABD’li çok sayıda yetkili ile bir dizi temaslarda bulundu.

Maaş konusu

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin Peşmerge ve güvenlik güçleri maaşlarının ödenmesi konusunda Irak ile Kürdistan Bölgesi hükümetleri arasında yaşanan sorunun hala çözüme kavuşmadığını söyledi.

Güvenlik ve Peşmerge Güçlerinin Şubat ve Mart ayı maaşlarının ne zaman ödeneceğine ilişkin gelen soruya Fuad Hüseyin "Şu ana kadar bu sorun bir çözüme kavuşmuş değil. Bakalım yarın ve diğer gün ne olacak” şeklinde yanıt verdi.

Bir süredir Kanada ve ABD’deki temasları nedeniyle Bağdat ve Erbil arasındaki görüşmelerin içeriğini tam bilemediğini belirten Hüseyin “Görüşmelerin nasıl ilerleyeceğini bilmiyorum ama yine de federal hükümet ile Kürdistan Bölgesel Hükümeti'nin bu konuda bir anlaşmaya varması gerekiyor” dedi.

Bağdat en son Kürdistan Bölgesi’ne  37 milyar 123 milyon dinar  gönderdi. Bağdat’ın gönderdiği son ödeme ile birlikte 600 milyar dinar ulaştı. Ancak, Kürdistan Bölgesi hükümeti güvenlik ve Peşmerge maaşlarının da gönderilmesiyle tüm memurların Şubat ayı maaşlarının ödenmesine başlanacağını açıkladı.

 Bağdat’ın Mart ayı maaşlarını gönderip göndermeyeceği belirsizliğini korurken Hüseyin, “Şu an Şubat ayından bahsediyoruz. Başbakandan anladığım kadarıyla Mart ayı maaşları da gönderilecek” dedi.

ABD ve Irak arasındaki güvenlik görüşmeleri

ABD ile Irak arasındaki askeri ve güvenlik ilişkilerinin görüşmelerde gündeme geldiğini dile getiren Hüseyin, “Evet bu boyut tartışıldı. tabi ki Yüksek Askeri Komite’nin ikinci tur toplantısı çerçevesinde tartışıldı.  Başbakan'ın ziyaretinde de bu konu gündemde olacak. Bu, güvenlik ve askeri ilişkiler ile gelecek konusunda nasıl mutabakata varılacağına ilişkin tartışmaların devam ettiği anlamına geliyor” şeklinde değerlendirdi.

ABD ve Kaolisyonun Irak’tan çekilmesi yine misyonuna ilişkin bir takvimin netleşip netleşmediğine ilişkin gelen soruya ise Irak Dışişleri Bakanı şu yanıtı verdi:

“Hayır, zaman alacak diyalog ve müzakere sürecini başlattık. Çünkü güçlerin çekilmesi öncelikle zaman gerektirir, nasıl ve ne zaman? Dolayısıyla tüm bu soruların cevaplanması ve cevapların her iki tarafta da olması gerekiyor. Sonuç olarak anlaşma iki taraf arasın ABD ve Irak tarafları arasında olacak ve ortak anlaşmaya göre yeni bir politika izlenecek.”

ABD Hazine Bakanı ile yapılan görüşmede Irak bankalarına yönelik yaptırımın gündeme gelip gelmediğine ilişkin soruya Hüseyin, “ABD Hazinesi ile açık bir toplantı yaptık. Irak bankalarına yaptırımlardan bahsetmiyorlar. Bir takım önlemlerin alınmasından bahsediyorlar. Aslında Irak'ta bankacılık sisteminin reformundan bahsediyorlar ve biz de görüşmelerimizi sürdüreceğiz” şeklinde cevapladı.  devam edeceğiz.

Söz konusu konuların Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin ziyaretinde de gündeme geleceğini belirten Dışişleri Bakanı şunları dile getirdi:

"Elbette başbakana eşlik eden heyet konuyu tartışacak ama şunu da açıklığa kavuşturmamız gerekiyor ki başbakan gelmeden önce birkaç farklı komite olacak. İlgili komiteler maliye, bankacılık ve finans, hizmetlerinin nasıl sağlanacağı, ulaşım ve diğer alanlarda, yüksek öğrenim ve sağlıkla ilgili komiteler ABD tarafıyla görüşüyor. ABD tarafı Anthony Blinken (ABD Dışişleri Bakanı) tarafından yönetiliyor ve destekleniyor. Irak tarafındaki komite Irak Dışişleri Bakanı tarafından yönetiliyor. Dolayısıyla başbakanın Washington'a gelişinden birkaç gün önce bu özel komiteler aracılığıyla başbakanın tüm bu konularla ilgili toplantısına yönelik hazırlıklar sıkılaştırılabilir.”

Gazze'deki durum

ABD temaslarında Gazze’deki insani durumun da gündeme geldiğini dile getiren Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin “Gazze'deki insanı durum ve savaş görüşmelerin bir parçasıydı . ABD Dışişleri Bakanı ile son görüşmemi Salı günü yapacağım. İkili görüşmeyi ve bölgedeki durumu ele alacağız. Bölgedeki durumu konuştuğumuzda Gazze'deki savaş da gündeme gelecek. Güvenlik Konseyi kararına gelince, Dışişleri Bakanlığı olarak bu kararı destekliyoruz” dedi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli