Dünya Bankası Irak için uyardı: Su kaynakları tükeniyor, bunun yıkıcı etkileri olacak

Erbil (Rûdaw) - Dünya Bankası, Irak'ta su kaynaklarında ciddi bir azalma olduğunu bildirerek bunun istihdam ve ekonomi üzerinde yıkıcı bir etkisi olacağı konusunda uyardı.

Bankanın yayınladığı bir raporda, "2050 yılına kadar, 1 santigrat derecelik bir sıcaklık artışı ve yüzde 10'luk yağış düşüşü, mevcut tatlı sularda yüzde 20'lik bir azalmaya neden olacaktır. Bu şartlar altında, 2050 yılına kadar Irak'ta sulanan arazilerin üçte biri susuz kalacak” denildi.

“Ekonomik İyileşmeye Giden Kaygan Yol” başlıklı raporda, Irak'ın ekonomik görünümünün artan petrol fiyatlarıyla birlikte iyileştiği ve gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) 2023 yılına kadar yüzde 6’nın üzerinde büyümesinin öngörüldüğü, ancak hızlandırılmış ekonomik reform olmazsa mali risklerin ortaya çıkabileceği uyarısında bulunuldu.

Raporda su kaynaklarının yönetilememesinin ekonomiye zarar veren bir faktör olacağı belirtildi. Kullanılabilir tatlı suda yüzde 20'lik azalmanın daha yüksek işsizlik anlamına geleceği vurgulanan raporda “Tarımsal faaliyetlerde vasıfsız işgücü talebi yüzde 11,8 ve tarım dışı faaliyetlerde yüzde 5,4, GSYİH da 2016'ya kıyasla 6,6 milyar ABD dolarına kadar düşebilir” denildi.

Irak’ta geçen yıl çok kurak geçti. Ülke çapında kuraklıktan dolayı ekili alanlarda verim düştü. Irak Tarım Bakanlığı geçen ay, hükümetin su kıtlığı nedeniyle, bu yılki kış mahsullerini yüzde 50 oranında azaltma planını onayladığını duyurmuştu.

Irak, su ve gıda güvenliği de dahil olmak üzere iklim değişikliği etkilerine karşı dünyanın en savunmasız beşinci ülkesi.

İklim değişikliğinin neden olduğu düşük yağış seviyeleri ve yüksek sıcaklıklar ülke genelinde su kaynaklarını tüketiyor.

Irak'ta barajlardaki su seviyesi bu yıl rekor düzeyde düşük seviyelerde seyrediyor.