Erbil (Rûdaw) - Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Al-Sahaf, Türkiye’nin güvenlik endişelerine ilişkin, “Mevcut durum tabii ki Kürdistan Bölgesi'nin altyapı ve tesislerine zarar veriyor. Bu tür eylemler kabul edilemez ve bunlarla mücadelenin yolu, iki taraf arasındaki yakın ilişkilerin doğası gereği daha fazla koordinasyon ve işbirliğinden geçiyor” dedi.
Rûdaw’ın 13:00 bültenine konuk olan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Al-Sahaf, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve beraberindeki heyetin Irak ve Kürdistan Bölgesi ziyaretini değerlendirdi.
Türkiye heyetinin Bağdat’a gerçekleştirdiği ziyarette su meselesinin ana konulardan biri olduğunu ve kapsamlı bir şekilde tartışıldığını ifade eden Ahmed Al-Sahaf, bu konuda teknik ve uzman heyetlerin oluşturularak görüşmelerin sürdürüleceğini söyledi.
Sahaf, “Türk tarafı, Türk hükümetinin vizyonunun Irak'ı desteklemek olduğunu ve bu ilişkinin derinliğini teyit edecek her türlü kolaylığı sağlamak istediğini ifade ederek, başta su dosyası olmak üzere çeşitli ortak dosyalardaki tüm engellerin kaldırılması gerektiğine işaret etti” dedi.
Sınır güvenliğinin gündeme geldiğini anlatan Al-Sahaf, “Irak, iki ülke arasındaki sınır boyunca güvenlik güçlerini konuşlandırmak için somut ve sistematik adımlar attı. İki taraf arasında ortak güvenlik koordinasyonuna ilişkin çözümlerin bulunması amacıyla stratejik nitelikte ortak bir vizyonun önümüzdeki kısa dönemlerde hayata geçirileceği ve uygulanacağı konusunda mutabakata varıldı” ifadelerini kullandı.
“Terörle mücadele” konusunda Irak ve Türkiye’nin daha fazla işbirliği sağlaması gerektiğinin altını çizen Ahmed Al-Sahaf, şunları söyledi:
“Türkiye Dışişleri Bakanı, Bağdat'taki Dışişleri Bakanlığı Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında bu konuda Türkiye’nin beklentilerine değinirken, Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin de Irak topraklarının komşularına karşı bir tehdit unsuru olarak kullanılmaması gerektiğini ifade etti. Irak'ın bu amaca bağlı olduğunu belirtiyor ve uygulanması gerektiğine inanıyoruz. Bu konuda iki taraf arasında işbirliği ve koordinasyonun önemsiyoruz. Sivil kayıplara yol açacak tek taraflı operasyonlara başvurulmamasını gerektiğine de dikkat çekmek istiyoruz. Mevcut durum tabii ki Kürdistan Bölgesi'nin altyapı ve tesislerine zarar veriyor. Bu tür eylemler kabul edilemez ve bunlarla mücadelenin çözümü, iki taraf arasındaki yakın ilişkilerin doğası gereği daha fazla koordinasyon ve işbirliğinden geçiyor.”
Türkiye'de 700 binin üzerinde Iraklı bulunduğunu belirten Al-Sahaf, Irak'ın çeşitli illerinde de faaliyet gösteren 850'den fazla Türk şirketi bulunduğunu ve Türkiye ile Irak ve Kürdistan Bölgesi arasındaki ticaret hacminin 20 milyar doların üzerinde olduğunu hatırlattı.
Sözcü Al-Sahhaf, “Irak’ın topraklarının komşu ülkelerden herhangi birine zarar vermek için kullanılmaması gerektiği yönündeki tavrı nettir. Hükümet Irak sınırları boyunca güvenliği artırmak için bir dizi adım attı. İki taraf arasında işbirliği ve koordinasyon devam ediyor” diye konuştu.
Kürdistan petrolünün yeniden ihraç edilmesi ve Irak'ın Türkiye’den talep ettiği tazminata ilişkin Fidan’ın Iraklı yetkililerden herhangi bir özel talepte bulunup bulunmadığına dair bir soruya yanıt veren Ahmed Al-Sahaf, “Petrol Bakanı birkaç gün önce Türkiye'ye resmi bir ziyarette bulunarak oradaki üst düzey yetkililerle bir araya geldi. Bu konu o görüşmede detaylı bir şekilde ele alındı. Irak, komşusu Türkiye ile ortak anlayış ve çıkarlar temelinde koordinasyon ve işbirliği içerisinde çalışmakta kararlı. Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin bu noktaya değinmişti, Türkiye tarafı da daha fazla ortak işbirliği sağlayacakları konusunda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını teyit etti” ifadelerini kullandı.
Sözcü Al-Sahaf, “Irak resmi olarak Türkiye'den Kürdistan’dan petrol ihracatının yeniden başlamasına izin vermesini talep etti mi?” sorusuna şöyle cevap verdi:
“Bu konuyla ilgili derin bir teknik tartışma yapılıyor ve konuyu inceleyen uzman bir komisyon var. Petrol Bakanı geçtiğimiz günlerde Ankara'ya yaptığı ziyarette ilgili makamlarla bu konu detaylı bir şekilde ele alınmış. Açık bir şekilde Irak'ın haklarını teşvik edeceğine ve bu sektörde iki taraf arasındaki ortak ilişkileri güçlendireceğine inanıyoruz. Irak devletinin çıkarlarının ifade edilmesi şu anda en önemli önceliktir ve Irak dış politikası bunu başarmak içindir.”
Her iki ülke arasında vize kolaylığı sağlanması konusunda tarafların uzlaştığını ifade eden Al- Sahaf, yakın zamanda bu konuda somut adımların atılacağını belirtti.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın