Irak'ta yeni gerginlik: Yargı çalışmalarını askıya aldı, Kazımi gezisini yarıda kesti

Erbil (Rûdaw) – Bağdat’ta Sadr yanlıları Irak Yüksek Yargı Konseyi önünde süresiz oturma eylemi başlattı. Başbakan Kazımi Mısır’daki ziyaretini yarıda keserek ülkeye döndü. Yargı Konseyi tüm çalışmalarını askıya aldı.

Irak Yüksek Yargı Konseyi ve Federal Yüksek Mahkeme, Sadr hareketi yandaşlarının Yüksek Yargı Konseyi binası önünde başlattığı gösteriler nedeniyle tüm yargı  çalışmalarını durdurma kararı aldı.

Yüksek Yargı Konseyi yaptığı açıklamada, mahkemeye baskı uygulamak amacıyla tehdit telefomnu aldıklarını belirtildi. 

Yapılan açıklamaya göre, yapılan  açıklamada "anayasaya aykırı ve yasa dışı gösterilere" yanıt olarak Yüksek Yargı Konseyi, Federal Yüksek Mahkeme ve ilgili mahkemelerin çalışmalarını durdurma kararı alındığı belirtildi.

Yüksek Yargı Konseyi, hareketin arkasında Irak hükümetini ve siyasi partiyi suçluyor.

23 Ağustos 2022 Salı sabahı Sadr hareketi yandaşları Yüksek Yargı Konseyi binası önünde süresiz oturum başlattı. Göstericiler Irak Parlamentosunun feshedilmesini talep ediyor.

Öte yandan Mısır, Irak, BAE, Ürdün ve Bahreyn’ın katılımıyla Kahire’de dün başlayan “5’li Zirve”ye katılan Kazımi ziyaretini yarıda keserek ülkeye geri döndü.

Başbakan Mustafa Kazımi yaptığı ilk açıklamada  "Yargı kurumunun işini aksatmak ülkeyi gerçek tehlikelere maruz bırakmaktadır" dedi.

Öte yandan Yüksek yargı Konseyi,  Sadr Hareketi'nin önde gelen isimlerinden eski parlamenter Sabah Al-Saadi hakkında "yargıyı tehdit ettiği" gerekçesiyle tutuklama emri çıkarıldı.

Parlamento Başkanı'ndan ikinci açıklama

Irak Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi de olaylara ilişkin ikinci açıklamasında, yine yargı önündeki eylemi eleştirdi.

Geçen yıl "şeffaf" bir seçimi geride bıraktıklarını ve bunun ardından siyasal sistemde reform hedeflediklerini ifade eden Halbusi, şöyle devam etti:

"Ancak maalesef bugün geldiğimiz noktada durum eskisinden daha geride. Ülkede, yasama ve yargı organı atıl durumda. Hükümet ise günlük işleri yürütme hükümeti. Hepimiz anayasaya başvurarak sorumluluk almalı ve gittikçe meşruiyetini kaybetmek üzere olan ülkeyi içinde bulunduğu krizden kurtarmalıyız. Aksi halde, uluslararası toplum Irak devletini ve buradaki siyaseti tanımama yoluna gidecek."

Halbusi, kısa süre önce yaptığı ilk açıklamada da yargıya sahip çıkarak, "Husumetimiz, anlaşmazlığa düştüğümüzde hepimizin başvuracağı yer olan yargıyla olmamalı." demişti.

BM Temsilciliği: Devlet kurumlarına saygı gösterilmeli

Birleşmiş Milletler Irak Temsilciliği de göstericilere sağduyu çağrısında bulundu. BM Temsilciğinin açıklamasında, "Protestolar, demokratik haktır. Ancak devlet kurumlarına saygı gösterilmeli. Yargı Konseyi dahil bu kurumlar engel olmadan Irak halkına hizmet etmek için çalışmasını sürdürmeli." ifadelerine yer verildi.

Bu arada Yüksek Yargı Konseyi, Sadr Hareketi’ne bağlı eski milletvekili ve Hareketin lider kadrosundan Sabah es-Saadi ile Şeyh Muhammed es-Saadi hakkında yargıyı eleştiren sosyal medya paylaşımları nedeniyle tutuklama kararı çıkardı.