Hizbullah lideri öldürüldü mü?

22-12-2014
Rûdaw
A+ A-

Bağdat (Rûdaw) - Iraklı resmi kaynaklar Hizbullah’ın Irak lideri Wasik Betat’in öldürüldüğünü doğrulamıyor.

 

Rûdaw’a konuşan Irak İçişleri Bakanlığından bir kaynak, Wasik Betat’in öldürüldüğüne yönelik haberleri değerlendirerek, “Sözkonusu Hizbullah liderinin öldürüldüğüne dair elimizde yeterli bilgi yok” dedi.

 

Dicle ve Diyala Operasyon Komutanlığı’ndan yetkililer de, haberi ajanslardan duyduklarını ve ellerinde belge olmadığını belirtti.

 

Iraklı medyası, ülkedeki Hizbullah örgütünün bir açıklamasına dayandırdığı haberde, “Diyala’nin kuzeyindeki Uzem ilçesi yolunda Hizbullah liderinin, konvoyuna yapılan mayınlı saldırı sonucu öldüğü” duyurlmuştu.

 

Iraklı Şii din adamı Wasik Betat, Necef’te bulunan İmam Kazım Hüseyniye’nin (Şii mabedi) imamı ve Irak Hizbullahı Genel Sekreteri ve Muhtara Gücü’nün lideri konumunda.

 

Saddam Hüseyin’e karşı kurulan cihatçılar arasında yer alan ve Esadullah adıyla bilinen Betat, 1993’te İran’a sığınmıştı.

 

Irak’ta, 1998’de bir yıl 8 ay tutuklu kalan Wasik betat, Saddam Hüseyin’in affıyla serbest bırakılmıştı. Wasik Betat, 2003 ile 2006 arası Mehdi Ordusu’nda Amerikalı askerlere karşı savaşmıştı. 2002’de Lübnan’da Irak Hizbullahı’nı kurmuştu. Kendi ifadesiyle 387 milisi olan güç, ABD Ordusu’na karşı 1200 silahlı eylem düzenlemişti.

 

2014’ün başında hakkında alınan tutuklama kararından sonra Suriye’ye sığındığı iddia edilmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli