Irak Sağlık Bakanı: Kürdistan Bölgesi’ne karşı yükümlüğümüz ilaç sağlamakla sınırlı

New York (Rûdaw) - Irak Sağlık Bakanı Salih Hasnavi, Irak  federal bütçe kapsamında Kürdistan Bölgesi’ne karşı yükümlülüklerinin ilaç sağlamakla sınırlı olduğunu ve diğer masrafları kapsamadığını söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun 78'inci oturumuna katılmak üzere ABD’nin New York kentinde bulunan Irak Sağlık Bakanı Salih Hasnavi oturum arasında Rûdaw'ın Washington Temsilcisi  Diyar Kurda'ya konuştu.

Iraklı Bakan  "Bölgenin (Kürdistan) sağlık bakanlığıyla ilişkimiz yalnızca yönetim maliyetiyle ilgilidir ve bu sadece ilacı içerir" dedi.

Hasnavi, tıbbi cihazların satın alınması, yönetim masraflarının karşılanması ve yeni hastanelerin inşa edilmesi gibi diğer masrafların, kendi bağımsız bütçesi olduğundan Kürdistan Bölgesi Sağlık Bakanlığının görevi olduğunu söyledi.

"Sağlık Bakanlığı bütçesi bağımsız bir bütçe olmasına rağmen vatandaşlarımızın sağlığına önem veriyoruz” diyen Irak Sağlık Bakanı, Irak dışına tedavi ihtiyacı olan hastaları yurt dışına gönderdiklerini söyledi.

Haziran ayında Irak Parlamentosu, Kürdistan Bölgesi'nin payının bütçe yüzde 12,6  olan oldukça tartışmalı üç yıllık bir bütçeyi kabul etti. Ancak bütçe yasası Bağdat ve Erbil hükümetleri arasında uzun süredir devam eden mali anlaşmazlıkları çözemedi. hastane inşaatı için ister ekipman alımı için olsun, Kürdistan Bölgesi'ni de kapsıyor" dedi.

Kürdistan Bölgesi'nin Irak bütçesindeki payı 23 trilyon 882 milyar 653 milyon 399 bin dinar, ancak bir kısmı ilaç olmak üzere vilayet ve devlet harcamaları hariç tutulduğunda Kürdistan Bölgesi'nin payı özetle 16 trilyon dinarı buluyor.

Irak bütçesinden ilaca 1 trilyon 651 milyar 864 milyon 216 bin dinar ayrılırken, bunun 206 milyar 291 milyon 196 bin dinarını Kürdistan Bölgesi'nin payı oluşturuyor.