Sudani: ABD ile ilişkilerimiz sadece güvenlik düzleminde olmamalı

22-09-2023
Rûdaw
Etiketler Irak Muhammad Şiya es-Sudani ABD
A+ A-

Rûdaw (New York) - Irak Başbakanı Muhammad Şiya es-Sudani, Irak ile ABD arasındaki ilişkilerin sadece "güvenlik boyutuyla sınırlı kalamayacağına" ifade ederek Amerikan şirketlerinin Irak'taki karşılaştıkları zorlukları çözmek istediklerini söyledi.

Sudani, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun (BM) 78’inci oturumu toplantıları kapsamında gittiği New York’ta bugün Amerikan Ticaret Odası, iş adamları ve Amerikan şirketlerinin temsilcileriyle bir araya geldi.

Sudani, ABD ile ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmek istediklerini ifade ederek, "Irak ile ABD arasındaki ilişkilerin sadece güvenlik boyutuyla sınırlı kalmasını istemiyor. Irak’ta faaliyet yürüten ABD şirketlerinin karşılaştıkları zorlukları bize bildirmelerini istiyoruz. Bu çerçevede biz de çözüm yolları aramak için gereken adımları atacağız” çağrısında bulundu.  

Sudani, Fransız Total Energies şirketi, BAE ve Çinli şirketlerle başlayan gaz projelerinin beşinci turun ardından 2-3 yıl içinde Irak’ta gaz israfındaki yanlış metotların durdurulacağını belirtti.

Başbakan Sudani, Irak’ta Anbar, Musul ve Necef vilayetlerinde olmak üzere 11 doğal gaz sahasında çalışmaların yürütüldüğünü ifade etti.

Irak'ta yolsuzlukla yasal tedbirlerle mücadelede edileceğini ve bu adımların uygulanması için gereken iradeye sahip olduklarını belirten Sudani, “Şirketleri şantaja veya bürokratik işleyişlere karşı savunmasız bırakmayacağız. Vergi sistemi ve gümrük sisteminde reformlar yapacağız” dedi.  

Sudani, “elektronik ticareti geçiş için bir taslak” üzerinde çalıştıklarını ifade eden Sudani, "Yasalardaki zafiyeti gideren bir ekonomik reform yasa taslağı hazırlamak konusunda şu anda çalışmalar yapılıyor” diye konuştu.

Irak'ın "Federal Rezerv ve ABD Hazinesi ile olan ilişkilerimiz sayesinde mali ve bankacılık reformunda büyük ilerlemeler kaydettiğini" belirterek, "elektronik ödeme kanunu taslağı üzerinde özenle çalışıldığını" vurguladı.

Sudani, "Bugün finansal transferlerde küresel uyum standartlarına tabi, açık ve şeffaf bir ticarete sahibiz” ifadelerini kullandı.  

Irak'ın BAE, Çin ve yerel şirketlerle güneş enerjisi konularında sözleşmeler imzaladığını belirten Sudani, ayrıca Total ile 1.000 megawatt güneş enerjisi üretimi sözleşmesi imzaladığını kaydetti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli