Irak Maliye Bakanı: Önlem alınmazsa geri dönüşü olmayan şoklarla karşılaşabiliriz
Erbil (Rûdaw) - Irak Maliye Bakanı Ali Allavi, “Acil bir şekilde önlem alınmadığı takdirde Irak ekonomisi önümüzdeki yıl geri dönüşü olmayan şoklarla karşılaşabilir” dedi.
AFP’ye röportaj veren Ali Allavi, ekonomide reformun kaçınılmaz olduğunu söyledi.
Petrol fiyatlarının düşmesi ile devlet gelirlerinin yarı yarıya azalmasının ardından Irak ekonomisini devralan Bakan Allavi, “Önümüzdeki yıl boyunca durumu değiştirmezsek, istemediğimiz şoklarla karşılaşabiliriz” ifadelerini kullandı.
Irak ekonomisinin, petrol fiyatlarının varil başına 50 dolardan 20 dolara kadar keskin bir düşüşün ardından bu yıl yüzde 10 küçüleceği tahmin ediliyor.
OPEC'in en büyük ikinci petrol üreticisi Irak, şişirilmiş bir kamu sektörü ve toplu sübvansiyonları içeren bütçesini finanse etmek için neredeyse tamamen ham petrol ihracatına güveniyor.
Mayıs ayında maliye bakanlığını devralan Allavi, hazinede hiç para kalmamasından dolayı “şok olduğunu” belirtti.
Allavi, “Bir hükümetin normalde acil durumlar veya kriz durumunda bütçesinde en az bir buçuk ay harcama yapabilecek parası olmalı. Ancak gerçekte bu miktarın sadece onda biri vardı. 10-15 trilyon IQD (12 milyar dolar civarı) olması gerekirken sadece iki trilyon dinar vardı "dedi.
Irak’ın sadece kamu çalışanlarına ödeme yapmak ve hükümet giderleri için ayda en az 4,5 milyar dolara ihtiyacı var.
2005 ve 2006 yılları arasında geçiş hükümeti döneminde maliye bakanı olan Allavi, bugünkü durumun daha kötü olduğunu, çünkü Bağdat'ın “varoluşsal bir ekonomik durumla” karşı karşıya olduğunu belirtti.
O dönem petrol fiyatları 35 dolar civarındaydı ve yaklaşık bir milyon kamu personeli bulunuyordu.
Petrol fiyatları bugün aynı seviyelerde ancak devlet bugün 4,5 milyon personel, 2,5 milyon emekli ve yaklaşık bir milyon kişiye sosyal yardım ödemesi yapıyor.
Allavi Haziran ve Temmuz ayı kamu maaşlarını ancak borç alarak zamanında ödemeyi umduğunu söyledi.
Allavi, şöyle devam etti:
“Bunu belli bir seviyeye kadar yapabiliriz, ancak o seviyeyi aşarsak ciddi risklerle karşılaşırız. Bu tehlikeleri ortadan kaldırmak için üç ay içinde parlamentoya iki yıl sürebilecek kemer sıkma önlemleri de dahil olmak üzere bir reform planı önereceğim.”
Bakan, üst düzey maaşları kesmeyi, birden fazla maaş almayı durdurmayı, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'ndan yardım almayı ve Irak'ın petrol dışı gelirlerini belirsiz fiyat değişikliklerine karşı daha az savunmasız hale getirmek için artırmayı umuyor.
Allavi, “Petrol fiyatları bir yıl boyunca bu seviyede kalırsa ve giderlerimiz aynı kalırsa, şüphesiz bir duvara toslayacağız” diye konuştu.