Haber Merkezi - Erdoğan’ın Bağdat ziyaretinde Türkiye ile Irak arasında yeni bir dönemin açılmasını hedefleyen toplam 26 anlaşma imzalandı. Bunlardan biri de 10 yıllık “su işbirliği” anlaşması oldu.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 yıl sonra geniş bir heyetle Irak ve Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret ediyor.
Erdoğan önce Bağdat’ı ziyaret etti ardından da Erbil’e gelecek. Üzerinde uzun süredir çalışılan bu ziyaret, Ankara-Bağdat ilişkilerini yeni bir düzeye çıkartması açısından tarihi olarak nitelendiriliyor.
Ziyaret kapsamında Türkiye ile Irak arasında yeni bir dönemin açılmasını hedefleyen toplam 26 belge imzalandı. Bunlardan biri de su alanında işbirliğini hedefliyor.
Anlaşmanın içeriği
Irak Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, iki taraf arasındaki su işbirliği anlaşmasının amaçları şunlar:
● Su sektöründe eşitlik ilkesi ve iyi niyet temelinde anlayış ve işbirliği yollarının geliştirilmesi ve iyi komşuluk.
● Irak'ta su kaynaklarına yönelik altyapı ve yatırım projelerinin uygulanmasına yönelik yeni bir vizyonun geliştirilmesi.
● Sınıraşan suların adil ve hakkaniyete uygun tahsisini amaçlayan bir vizyonun benimsenmesi.
●Suyun akılcı ve etkili kullanılmasına yönelik vizyon geliştirmek.
Anlaşma şunları içeriyor:
● Dicle ve Fırat havzalarında su yönetiminin iyileştirilmesine yönelik ortak projeler yoluyla işbirliği.
● Türk şirketleri ile su toplama sistemleri, barajlar, kanalların astarlanması, filtreleme ve tuzdan arındırma tesislerinin kurulumu ve su arıtma gibi projelerinin altyapısında işbirliği.
● Deneyim alışverişi projelerinin uygulanması, modern ve paket sulama sistemleri ve tekniklerinin kullanılması.
Anlaşmanın 10 yıl süreyle geçerli olduğu da kaydedildi.
Bağdat, Türkiye'nin inşa ettiği barajların Dicle ve Fırat nehirlerinin akışını büyük ölçüde azalttığını belirterek Ankara'yı eleştiriyor.
Bağdat, Dicle ve Fırat üzerinde barajlar ve termik santraller kurulmasından dolayı Türkiye’nin akıttığı su miktarının yeterli olmadığını belirterek Dicle’den akan suyun saniyede 400 metreküpe Fırat’ta 500 metreküpe çıkarılmasını istiyor.
Türkiye, 1980’lerde Irak’a saniyede 500 metreküp su bırakacağı güvencesini vermişti ancak Iraklı makamlar bu miktarın gerçekleşmediğini kaydediyorlar.
Türkiye ise iklim değişikliği ve kuraklık gibi nedenlerden dolayı suyun azaldığını, miktar konuşmak yerine suyun verimli kullanılmasına ilişkin çalışmalara ağırlık verilmesini öneriyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın