Musul’daki toplu mezardan 143 kişiye ait ceset kalıntısı çıkarıldı

22-03-2022
Musul
Musul
Etiketler Musul Irak Toplu Mezar
A+ A-

Haber Merkezi - Ninova vilayetinde, IŞİD’in bölgede kontrolü elinde bulundurduğu yıllarda (2014-2017) öldürülen kimliği belirsiz 143 kişinin ceset kalıntılarına ulaşıldığı belirtildi.

Ninova Sivil Savunma Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, vilayetin merkezi Musul kentindeki Er-Rifaii bölgesindeki bir kaç toplu mezar bulundu.

Sivil savunma ekipleri, toplu mezarlardan 143 ceset kalıntısı çıkardı. Cesetlerin Adli Tıp Kurumuna teslim edildiği aktarıldı.

Kızılay yetkilisi Cihad Ebas, toplu mezardan birinde çoğu kadın ve çocuk 30 cesedi çıkardıklarını aktardı.

Bölge sakinleri, 2017’de Musul’u kurtarma operasyonu sırasında örgüt tarafından öldürülenlerin veya çatışmalarda ölenlerin tarlalara toplu olarak gömüldüklerini söylüyor.

Musullu Enver Fazıl, "Kentte yapılan kurtarma operasyonu sırasında doğuya geçmeye çalışan kişiler kaçarken öldürüldü. IŞİD cesetlerini sakladı. Maalesef mezarlar henüz yeni açılıyor” dedi.

IŞİD’e karşı uluslararası koalisyonun desteği ile Irak ordusu ve Heşdi Şabi güçlerinin başlattığı Musul'u kurtarma operasyonu yaklaşık 9 ay sürmüştü. Amerikan medyasının yayınladığı araştırma raporlarına göre, savaşta 9 bin ile 11 bin arasında insan hayatını kaybetti.

Dönemin Irak Başbakanı Haydar Abadi, bu operasyon sırasında bin 260 sivilin öldürüldüğünü açıklamıştı.

Musul sakinlerinden Ali Talat, “Bugün insan mezarları ile dolu bir yerleşim bölgesindeyiz. Sadece burada değil, aynı zamanda eski Musul'da ve nehir kıyısında da çok sayıda toplu mezar ve kayıp insan var. Bunları açmak için uluslararası toplumun ve hükümetin yardımına ihtiyacımız var” diye konuştu.

Irak'taki toplu mezarlarda 6 ila 12 bin kişiye ait ceset kalıntıları olduğu tahmin ediliyor.

Birleşmiş Milletler’in 2020’de yayımladığı raporuna göre, Musul’da 138 binden fazla ev ve iş yeri yıkıldı veya hasar gördü.

IŞİD, Haziran 2014'te Musul’un yanı sıra, Irak'ın Salahaddin ve Anbar vilayetlerinin tamamı ile Diyala ve Kerkük vilayetlerinin bir kısmını ele geçirmiş, söz konusu bölgeler yıllar içinde örgütten geri alınmıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli