Rûdaw muhabiri Musul’daki son gelişmeleri aktardı

Musul (Rûdaw) - Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Dicle Nehri’nde teknenin batması sonucunda yaşanan facia bölgesine gittiği sırada kurban yakınlarının da aralarında olduğu kalabalık tarafından protesto edildi.

 

Musul’da dün Dicle Nehri’nde teknenin batması sonucu en az 100 kişi hayatını kaybetmişti.

 

Facianın yaşandığı bölgeye giderek incelemelerde bulunmak isteyen Salih ile Musul Valisi Hammadi hayatını kaybedenlerin yakınları tarafından protesto edildi.  

 

Salih, vatandaşlarla konuşmak istedi ancak kurban yakınlarının şiddetli tepkisi nedeniyle olay yerinden ayrılmak zorunda kaldı.

 


Rûdaw muhabiri, olaydan sonra protestucularla konuştu.

 

Muhabirimiz, şu bilgileri aktardı:

 

“Bir protestocu, ‘Başkan -Berham Salih- bizimle konuşarak, suçluların cezalarını çekeceklerini söyledi. Bizde kalabalığa yol açtık. Ardından da başkan kaçtı’ dedi.  

 

Faciadan yaralı kurtulan bir gösterici de Musul Valisi’ne ilişkin, ‘Halkın üzerine yürüyen bir valiyi herkes görsün. Halk hepsini görecek’ ifadelerini kullandı.”

 

Muhabirimiz, olaydan sonra 10 arama kurtarma timinin aralıksız kurbanların cesetlerini nehirde aradığını söyledi.

 

Şimdiye kadar 105 kişinin cesedine ulaşıldı. 35 ila 40 kişinin de kayıp olduğu söyleniyor.

 

Kurtarma görevlisi Muhammed Salim, “Olaydan sonra 75 ila 80 kişiyi sağ kurtarabildik. Aralarında çocuk ve kadın da vardı. Nehrin bazı bölgelerinde fazla çıkıntı olmasından dolayı cesetlerin bazılarına ulaşamıyoruz” dedi.

 

Yüksek su seviyesinden dolayı kayıp cesetlere ulaşmak kolay değil.

 

Görgü tanıkları Rûdaw’a, teknede 250 kişinin olduğunu dile getirdi.

 

Irak Kızılayı’nda gönüllü çalışan İbrahim Asım, “Dünki kurtarma çalışmamızda 2 çocuğun cesedine ulaştık. Bugün de arkadaşlarımız bir gencin cesedini çıkardı. Epey yorulmuştu. Bir kadının cesedine rastladı kurtarmak için tekrar suya dalınca kendisi de dalgaya kapıldı. Allah onu affetsin” diye konuştu.

 

Yerel yönetimin su seviyesinin yüksekliğine ilişkin bölgedekileri daha önce uyardığı açıklandı. Ancak olayda ihmalin olduğunu kesin gözüyle bakılıyor.

 

Musul halkı, yaşadıkları bu faciayı IŞİD’in ilk kente girdiği dönemle bağdaştırıyor.

 

Musul projesine ilişkin konuşan bir gösterici, “Musul’un büyük projeleri birkaç taraf arasında paylaşıldı. 2014’te şehir IŞİD’e verildi. Şimdi de birkaç taraf arasında paylaşılıyor” dedi.

               

Protestocular kurdukları komisyonla, taleplerinin yerine gelmesini takip edecek. Komisyon özellikle Musul Valisi’nin görevinden alınmasını ve suçluların cezalandırılmasını talep ediyor.