Nuceyfi: Musul'un idari işlerine dış müdahale var

22-01-2023
Rûdaw'ın Usame Nuceyfi'yle röportajı
Rûdaw'ın Usame Nuceyfi'yle röportajı
Etiketler Musul Dış Müdahale Usame Nuceyfi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Usame Nuceyfi, bazı partilerin Haşdi Şabi içinde yer alarak Musul halkının topraklarını işgal ettiğini ve Musul’un idaresine dış müdahale olduğunu belirtti.  

Rûdaw TV'de yayınlanan söyleşide Hewraz Gulpi'nin sorularını yanıtlayan Irak Kurtuluş ve Kalkınma Cephesi Lideri Usame Nuceyfi, “Bazı partiler, Haşdi Şabi içinde yer alarak Musul idaresi üzerinde hegemonya kuruyor ve halkın topraklarını işgal ediyor” dedi.

Nuceyfi, Musul'da 40 binden fazla ev yıkıldığını ancak şehrin yeniden inşası için yeterli para ayrılmadığını ifade ederek “Musul'un idari işlerine dış müdahale var” diye belirtti.

İran ve Irak arasında iyi ilişkiler kurulması için fırsat olduğunu aktaran Nuceyfi, “İran, bu fırsata rağmen Irak'ta olumsuz bir rol oynuyor, hegemonyasını Irak'a dayatarak Irak’ın zenginliklerini yağmalıyor” ifadelerini kullandı.

Nuceyfi, Türkiye’ye ilişkin olarak ise “Türkiye’nin Irak topraklarında gözü yok ama PKK’nin Irak’taki varlığıyla ilgili sorunları var” değerlendirmesini yaptı.

Nuceyfi’nin Rûdaw’a verdiği röportajın öne çıkan bazı kısımları şu şekilde:

“Musul, kentin IŞİD teröristleri tarafından işgal edilmesi ve sonrasında yaşanan yıkım ve kurtuluş sürecinde karşı karşıya kaldığı trajik durum sonrasında zorlu bir krizden çıkmanın eşiğinde. Musul’un sorunların çözülmesi aşamasında olduğunu düşünüyorum fakat bu gerektiği şekilde değil ve beklenildiği kadar da hızlı olmayacak.

“Seçimlere müdahale edildi”

Musul’da 2018 ve 2021 seçimlerine çok müdahale edildi ve oylarla da çok oynandı. Ninova’da seçmenin yüzde 80-85’lik boykotundan sonra, silah zoru, para ve devlet gücünü kullanarak gerçekte Ninova’yı temsil etmeyenler ortaya çıktı. Ninova’yı yansıtmayan bu manzara dış müdahaleye yol açtı.

Musul halkının kaderiyle doğrudan ve dolaylı olarak oynayan silahlı grupları ve dış partileri kontrol etme yollarında bir yanlışlık olduğunu düşünüyorum. Mevcut idarenin bunlarla baş edebileceğini düşünmüyorum.

Bazı güçler ve partilerin, silahlı kuvvetler ve Haşdi Şabi'yi onların siyasi konumlarını kendi amaçları doğrultusunda kullandığını hiç şüphe yok.

“Haşdi Şabi’yi kullananlar var”

Bazı siyasi taraflar, Haşdi Şabi ve silahlı kuvvetlerdeki varlıklarını, insanların topraklarını kontrol etmek ve bazı bölgelerde inşaat yapılmasını engellemek için kullanıyor. Bunlar, bazı bölgelerin isimlerini değiştirmeye çalışıyor. Aynı zamanda, Musul’un haklarına ve uygulamadaki yasalara karşı çıkıyorlar.

“Ninova’nın kimliğini değiştirme girişimleri oldu”

Son birkaç yılda, Musul’un IŞİD tarafından işgalinden önce ve hatta sonrasında da Ninova'nın kimliğini değiştirmek için birçok girişimde bulunuldu.

Ninova, çok-kimlikli bir yer. Şebek ve Türkmen Şiiler var, Kürtler ve Ezidiler var, Kakeyiler ve Hristiyanlar var ve bunların hakları da belli.

Belli bir dini veya etnik grubu savunduklarını iddia ederek durumu kontrol altına almaya çalışan ve argümanlarını haklı çıkarmaya çabalayan siyasi partiler var. Bunlar, hegemonyalarını din adına dayatmak istediler. Bunu şu ana kadar çok sonuç vermediğini düşünüyorum.

IŞİD tehdidi yer yer devam etse de bu, bölgemizi kontrol etme seviyesine gelecek boyutta değil yani çok ciddi bir tehdit olmadığını söyleyebiliriz.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani BM Genel Kurulunda konuştu / 27/09/2024

Sudani'den Kürdistan Parlamentosu seçimleri hakkında açıklama

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Kürdistan Bölgesi'nde parlamento seçimlerine hazırlandıklarını ifade eden Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkileri güçlendirmeye çabaladıklarını söyledi.