Musul Barajı için bir uyarı daha

Duhok (Rûdaw) - Patlaması halinde Irak’ı sular altına gömeceği tahmin edilen Musul Barajı için ABD’den bir uyarı daha geldi.

 

Amerika Birleişk Devletleri’nin (ABD) Irak’taki askeri gücünün komutanı General Sean MacFarland, “Musul Baraji ABD’de olsa, kurutmuştuk” dedi.

 

Geçen yıl ABD’li uzmanlar barajda bazı incelemelerde bulunmuş ve temelin büyük bir bölümünde çatlaklar oluştuğunu tespit etmişti.

 

Merkezi Irak Hükümeti önceleri konuyla ilgili haberlerin doğru olmadığını savundu ancak daha sonra yaşanan mali kriz nedeniyle müdahale edemediklerini açıkladı.

 

Restorasyona 200 milyon dolar

 

ABD’den gelen uyarıların ardından Merkez Bankası’ndan barajın restorasyonu için 200 milyon dolar ayrıldı.

 

Bağdat, onarım için İtalyan bir şirketle anlaştı ancak çalışma henüz başlatılmadı.

 

1986’da faaliyete geçen Musul Barajı’nın taş ve toprakla inşa edilmesi gerektiği vurgulanmış ancak temeli çemento ile atılmıştı.

 

İnşaat bittikten bir süre sonra, bölgedeki toprağın çimentoyu eriten özelliği dolayısıyla temelin 6 ayda bir aktarılmasına karar verilmişti.

 

Irak, 30 yıldır barajı bu şekilde ayakta tutuyordu ancak IŞİD’in işgaliyle bu uygulama aksadı.

 

Uzmanlar barajın yıkılmasından büyük endişe duyduklarını ifade ediyor.

 

Obama’nın kabusu oldu

 

Londra merkezli Şark’ul Avsat gazetesine konuşan ve ismini vermek istemeyen Iraklı bir yetkili, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Obama’nın Irak Başbakanı Haydar Abadi’yi arayarak, “Her gece Musul Barajı’yla ilgili üzücü rüyalar görüyorum. Barajın yıkılmasıyla Irak haritasının değiştiğini görüyorum” dediği iddia edilmişti.

  

Rûdaw’a konuşan Musul Valisi Nevhel Hamadi ise, “Bağdat Hükümeti’ne Musul Barajı’nın yıkılma tehlikesi olmadığını ilettik. Sadece barajın bazı bölümlerinde tadilat yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandmıştı.

 

Musul kentine 50 kilometre mesafede, Dicle Nehri üzerinde bulunan baraj, Irak’ın en büyük barajı.

   

2014’ün Temmuz ayında IŞID’in kontrolüne geçen baraj Peşmerge Güçleri tarafından kurtarılmıştı. 

  

Barajın yıkılması halinde, Musul, Tikrit ve Bağdat’ın da sular altında kalacağı, çoğunluğu Arap ve Kürt yaklaşık bir milyon insanın boğulacağı ve yarım milyon insanın göç yollarına düşeceği öngörülüyor.