FLAŞ İDDİA – IŞİD Musul Valisi’nden haraç aldı!

Washington (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin ABD Temsilcisi Karwan Zebari, IŞİD örgütünün, Musul Valisi Nuceyfi’den haraç aldığını iddia etti.

 

Rûdaw’a konuşan Karwan Zebari, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD), Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkilere yönelik politikasına değindi. Zebari, ABD’nin, Irak Başbakanı Haydar Abadi’nin, eski Başbakan Nuri Maliki gibi yetkisini kötüye kullanmasına izin vermeyeceğini söyledi.

 

Zebari, Washington’ın, Irak’ın içinde düştüğü durumdan bütün güçleri istismar eden Maliki’yi sorumlu tuttuğunu ifade ederek, “Maliki, Irak’ın Anayasası’nı takmıyordu. Amerikan güçler, Abadi’nin de Maliki gibi güçlenmesine izin vermeyecek” dedi.

 

Karwan Zebari, “Amerikalılar, Irak’ta döktükleri kanın heder olduğuna inanıyor. Kendilerine destek veren tek gücün Peşmerge Güçleri olduğunu düşünüyorlar. Çünkü peşmerge savaşıyor” dedi.

 

Zebari, ABD’nin bir yıl önce IŞİD’in Irak’taki hareketliliği konusunda Nuri Maliki’yi uyardığını ancak dikkate alınmadığını kaydetti.

 

Zebari, Amerikalılar’ın, IŞİD’in Musul’da güçlendiğini farkettiğini, örgütün esnaftan, memurlardan, hatta Musul Valisi Esil Nuceyfi’den de haraç aldığı bilgisini edindiğini söyledi. Zebari, şunları ekledi:

 

“ABD, Irak Ordusu’na 25 milyar dolar masraf yaptı. Askerleri Irak’tan çekildiğinde çok sayıda silah, askeri teçhizat ve cephane bıraktı. Peşmerge Güçleri için de 200 milyon dolarlık silah ve askeri teçhizatı, Taci bölgesinde bırakmıştı, ancak Maliki o silahları vermedi.”

 

ABD’nin, Kürdistan Bölgesi’nin bağımsızlığına engel olmayacağınıda  söyleyen Karwan Zebari, “ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, yaptığımız bir görüşmede, ülkesinin bağımsızlığa engel olmayacağını söyledi. Ancak Irak’ın yeni hükümetine katılarak referandum üzerinde çalışmamızı önerdiler” dedi.