Sadr’ın Bakanı el-Iraki: Yolsuzluk yapanları cezalandırdık peki ya siz?

15-08-2022
Etiketler Irak Mukteda es-Sadr Koordinasyon Çerçevesi
A+ A-

Bağdat (Rûdaw) – Sadr'ın bakanı olarak adlandırılan Salih Muhammed el-Iraki, geçmişte yer aldıkları hükumetlere ilişkin sorumluluklarını kabul ettiklerini söyledi. El-Iraki, bazı tarafların “Heşdi Şabi’yi kendi amaçları için kullandığını” söyledi.

Irak’ta Sadr Hareketi lideri Muketda es-Sadr’ın  “bakanı” diye adlandırılan Salih Muhammed el-Iraki, geçmişte yer aldıkları hükumetler içerisindeki faaliyetlerine ilişkin kendilerine yöneltilen eleştirilere 14 maddede yanıt verdi.

Twitter hesabından bir açıklama yapan el-Iraki, aldıkları hükumetlere ilişkin sorumluluklarını kabul ettiklerini belirterek, hükumetteki yolsuzluklar nedeniyle altı bakanlarını görevden aldıklarını hatırlattı.

Açıklamalarında kendilerine karşı olan diğer tarafları "yalancılar tayfası" olarak nitelendiren el-Iraki, “Biz yolsuzluk yapanları cezalandırdık fakat siz bunu yapmadınız. Bizim yolsuzluk nedeniyle kovduklarımız yanınıza aldınız.  73 milletvekilimizi sizin yolsuzluklarınıza razı olmadığımız için çektik” ifadelerini kullandı.

Sadr'ın bakanının bu tepkisi, Sadr Hareketi ve Koordinasyon Çerçevesi destekçilerinin Bağdat'ta ayrı ayrı grev ilan ettiği ve karşı karşıya geldiği bir döneme denk geliyor.

Sadr, karşı tarafı ayrıca “Heşdi Şabi milislerini kendi amaç ve emelleri için kullanarak kendi konumlarını korumaya çalışmakla” suçladı.

Sadr yanlıları Parlamento binasını basmıştı

Irak'ta Ekim 2021'de yapılan seçimlerden galip çıkan Mukteda es-Sadr, İran yanlısı partilerle hükümet kurmaya yanaşmamış ve ardından siyasetten çekildiğini açıklamıştı. Sadr sonrası hükümet kurma işi rakibi Koordinasyon Çerçevesi'ne geçmişti.

Koordinasyon Çerçevesi, 25 Temmuz'da başbakan adayı olarak eski Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Muhammed Şiya Sudani'yi seçtiğini duyurmuştu.

Sadr yanlıları, İran'a yakın Şii siyasi çatı kuruluş Koordinasyon Çerçevesi'nin başbakan adayı Sudani'yi protesto etmek amacıyla 30 Temmuz Cumartesi günü Yeşil Bölge'ye girerek Parlamento binasını basmış ve burada oturma eylemi başlatmıştı.

Şii lider Sadr, 2 Ağustos'ta destekçilerine Parlamento'ten ayrılarak oturma eylemine binanın çevresinde devam etmeleri çağrısı yapmıştı.

Bu gelişmelerin ardından İran destekli Şii Koordinasyon Çerçevesi destekçileri, Bağdat Yeşil Bölge önünde süresiz oturma eylemi başlattı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli