Kürdistan Parlamentosu hakkındaki şikayet görüşülüyor

15-01-2023
Etiketler Kürdistan Parlamentosu Irak Federal Yüksek Mahkemesi Şikayet
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Kürdistan Parlamentosu’nun görev süresinin uzatılmasına ilişkin şikayeti karara bağlamak için bugün toplanacak.

Kürdistan Parlamentosu Hukuk Danışmanı Wurya Sadi Ahmet, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, Kürdistan Parlamentosu’nun görev süresini uzatan yasayı savunmak için mahkemede hazır bulunacaklarını aktardı.

Bugünkü oturum, Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nin, Kürdistan Parlamentosu’nun görev süresini uzatan yasaya ilişkin şikayeti görüşmek için yaptığı 2’nci oturum olacak.

Şikayet, Yeni Nesil Hareketi'nin (Newey Nwê) Irak Parlamentosu’ndaki Başkanı Sirva Abdülvahit tarafından yapıldı. Sonrasında ise Kürdistan Parlamentosu Eski Başkanı Yusuf Muhammed, Yeni Nesil Hareketi Başkanı Şasiwar Abdülvahit, Yeni Nesil Hareketi’nin Kürdistan Parlamentosu’ndaki Başkanı Kawe Abdülkadir’in şikayetleriyle birleştirildi.

Irak Federal Yüksek Mahkemesi, bu şikayetlerin görüşüldüğü ilk oturumu 18 Aralık 2022'de yapmıştı.

Kürdistan Parlamentosu’nun beşinci yasama döneminin görev süresinin 2023 sonuna kadar uzatılmasına ilişkin yasa tasarısı 9 Ekim 2022 tarihinde Kürdistan Parlamentosu’nda 80 oyla kabul edilmişti.

Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtû), Yeni Nesil Hareketi (Newey Nwê), Değişim Hareketi’nin (Goran) bazı milletvekilleri ve bağımsız milletvekilleri bu yasa tasarısına karşı çıkmıştı.

Şikayetçiler, Irak Anayasası’nın 5’inci ve 20’nci maddeleri ile “1992 Yılı 1 Nolu Kürdistan Milletvekili Seçim Kanunu'nun 51’inci Maddesi”ne aykırı olduğu gerekçesiyle Kürdistan Parlamentosu’nun görev süresinin uzatılmasının iptalini talep ediyor.

 


Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli