Duhok (Rûdaw)- Irak hükümeti, Türkiye’nin Rojava’ya yönelik operasyonu nedeniyle Irak-Suriye sınırına büyük bir askeri güç konuşlandıracak. Söz konusu gücün IŞİD mensuplarının sınırı geçişini önlemeye yönelik konuşlanacağı bildirildi.
Türkiye, Suriye Milli Ordusu (Eski adı ÖSO) ile birlikte Rojava’ya 9 Ekim’de operasyon başlatmıştı. Söz konusu saldırıyla birlikte IŞİD’in bölgede yayılmasına yönelik endişeler artmaya başladı.
Rojava Özerk Yönetimi’nden dün akşam yapılan açıklamada, Suriye hükümeti ile Rojava sınırının savunulması için anlaşmaya varıldığı belirtildi.
Irak hükümeti IŞİD mensuplarının Suriye’den ülkeye girmesi olasılığına karşı, Rojava sınırı ile bağlantılı bölgede güvenliği sağlamak amacıyla takviye birlikler göndermeye hazırlanıyor.
Siyasi gözlemciler ve Demokratik Suriye Güçleri (DSG), Türkiye’nin Rojava’ya operasyonlarından dolayı tutuklu IŞİD’lilerin kaçabileceği ve örgütün uyuyan hücrelerinde binlerce örgüt mensubunun ortaya çıkacağına dair uyarıda bulundular.
Bölgede yaşanan gelişmeler Irak hükümetini de harekete geçirerek, Rojava ile Suriye sınırlarındaki Rabia’dan Qaym bölgesine kadar güvenliği sağlamak amacıyla söz konusu bölgeye takviye birlik gönderdi.
Verilere göre DSG’ye ait kamplarda 10 bin IŞİD’li bulunuyor. DSG, bu yılın mart ayında yaptığı açıklamada, Bağoz operasyonu sırasında çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 30 binden fazla IŞİD’li yakaladı. Irak hükümeti, söz konusu örgüt mensuplarının tutulduğu kamplardan çıkmasından endişe ediyor.
Rûdaw’a konuşan Ninova İl Meclisi Güvenlik Komisyonu Başkanı Haşım Brifkani, Musullu yetkililerin Türkiye’nin Rojava’ya yönelik operasyonundan endişe duyduklarını söyledi.
Haşım Brifkani, şöyle dedi:
“Yaklaşık 5 bin IŞİD’li Rojava Kürdistanı’ndaki hapishanelerde bulunuyor. Bu kişilerin kaçmasından endişe ediliyor. Bu nedenle de Irak Savunma Bakanlığı Irak ile Suriye sınırına ciddi oranda güç yerleştirilmeye karar verilmiş.”
Söz konusu gücün sınıra konuşlanma tarihinin belli olmadığını belirten Brifkani, ancak gücün Irak ile Suriye ve Rojava sınırında konuşlanacağını kaydetti.
Irak hükümeti, DSG’nin elindeki yaklaşık 30 bin olduğu tahmin edildiği IŞİD’li aile ve çocuklarının ülkeye getirmek için kampanya başlatmayı planlıyor. Ancak şimdiye kadar bin 700 kişi ülkelerine dönmeyi kabul etti.
DSG’li yetkililer, ABD’yi; Türkiye’nin Rojava’ya yönelik operasyonu karşısında IŞİD’lileri daha fazla barındıramayacağı konusunda uyarmıştı. Nitekim dün Rojava Özerk Yönetimi, Türkiye’nin desteklediği silahlı grubun, Rojava’ya saldırı kapsamında Eyn İsa Kampı’nı bombalaması sonucu 785 IŞİD mensubunun kaçtığını duyurdu.
Brifkani, “DSG’nin elinde olan IŞİD’lilerin bir bölümü Irak’tan Suriye’ye giden emir ve liderlerdir. Irak, bunların kaçarak, tekrar geri dönmesinden endişe ediyor” diye konuştu.
IŞİD’in 2014 yılında Şengal’e saldırısının ardından 150 PKK’li Şengal Dağı’na Ezidi Kürtlerin yardımına gittiği açıklandı. Bir süre sonra ise Şengal İdari Meclisi’ni kurarak, toplam 5 bin olduğu tahmin edilen, “Şengal Direniş Birliği, Şengal Kadın Birliği ve Şengal Asayişi” oluşturuldu. Söz konusu güçler her ne kadar Irak Savunma Bakanlığı bünyesine alınsalarda halen PKK’nin kontrolünde olduğu biliniyor.
Rûdaw’a konuşan Şengal İdari Meclis Başkanı Farıs Herbo, “Irak’ın Suriye sınırında güvenliği sıkılaştıracağından haberdarız. Ancak kalben Rojava’daki kardeşlerimizin yanındayız. Talep ettikleri zaman onların yardımına gideceğiz” ifadelerini kullandı.
Irak yönetiminin Rojava’ya geçmelerini engelleme ihtimalini reddeden Herbo, “Türkiye’nin Rojava Kürdistanı’na yönelik savaştan dolayı, kan bağışı ve protesto gösterisi düzenledik. Bizden yardım talep ettikleri taktirde ise hiçkimse Rojava’ya gitmemizi engelleyemez” dedi.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın