Erbil (Rûdaw) - Irak yargı makamları, 2019 yılında onlarca protestocunun öldürülmesi olayına karıştığı gerekçesiyle 20 yıl hapis cezasına çarptırılan eski bir üst düzey güvenlik görevlisini "yetersiz delil” gerekçesiyle serbest bırakmak için bir kararname yayımladı.
Rûdaw’ın ulaştığı resmi belgeye göre, Irak Yüksek Yargı Konseyi ve Federal Temyiz Mahkemesi Başkanı Faiq Zidan, Irak Acil Durum Müdahale Birimi'nde (ERD) eski bir yarbay olan Ömer Nazar Fahrettin’in davasına "derhal müdahale edilmesi ve soruşturmanın kapatılması" talimatını verdi.
Ömer Nazar Fahrettin, Şubat 2022 ve Kasım 2019'da Irak'ın Nasıriye kentindeki el-Nasır ve el-Zeytun köprülerinin bir şeridini kapatan protestoculara karşı gerçek mermi ateşleme emri verdiğini ortaya çıkaran meslektaşlarının yazılı itirafları ile tutuklanmıştı.
İçişleri Bakanlığı'na bağlı özel bir güç olan ERD, Musul'un IŞİD’den geri alınmasında öncü bir rol oynadı. Ancak ABD hükümeti, Mart 2015'te birimi, ağır insan hakları ihlallerinde bulunduğu gerekçesiyle “kara liste”ye aldı.
Haziran 2023'te Dikar ceza mahkemesi Ömer Nazar Fahrettin’I 19 yaşındaki bir protestocu olan Mustafa Ahmed ve "grubundaki" diğerlerinin öldürülmesi ve birkaç protestocunun yaralanması nedeniyle müebbet hapse (Irak yasalarında 20 yıl) mahkum etti.
Yargıdan alınan son kararda ise şunlar belirtildi: "Şüpheli Ömer Nazar Fahrettin aleyhindeki davada elde edilen deliller şüphelidir ve şüphe şüpheli lehine yorumlanmaktadır ve bu nedenle mahkemenin kararları yanlıştır ve hukuka aykırıdır." Kararda Ömer Nazar Fahraldin aleyhindeki tüm önceki kararların bozulduğu, aleyhindeki tüm suçlamaların düşürüldüğü ve "yetersiz delil” nedeniyle serbest bırakılacağı eklendi.
Ne olmuştu?
1 Ekim 2019'da binlerce kişi kötü ekonomik koşulları, işsizliği, dış müdahaleyi ve genel yolsuzluğa karşı -Daha sonra Ekim Hareketi olarak adlandırılacak olan- ülke çapında gösteriler düzenledi.
Ekim protestocuları, durumu kontrol altına almaya ve gösterileri dağıtmaya çalışan Irak güvenlik güçlerinin gerçek mermileri, göz yaşartıcı gazı, darp ve diğer şiddet araçlarıyla karşılandı. Protestolar sırasında 500'den fazla kişi öldü ve 20.000'den fazla kişi yaralandı.
El-Zeytun katliamının ardından Nasıriye'de bir gecede en az 30 gösterici öldürüldü, 200'den fazla kişi yaralandı.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın