Irak ve Litvanya Cumhurbaşkanları göçmen meselesini görüştü

Erbil (Rûdaw) - Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Belarus-Litvanya sınırında mahsur kalan Iraklı vatandaşların ülkeye getirilmesi için girişimlerin devam ettiğini belirterek, “Göçmenlerin haklarının korunması, can güvenliklerinin sağlanması insan haklarının temel bir ilkesidir” dedi

Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda ile telefon görüşmesi yaptı.

Irak Cumhurbaşkanlığı Basın ofisinden yapılan açıklamaya göre, taraflar arasında ortak işbirliği, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin güçlendirilmesi ve Belarus-Litvanya sınırında mahsur kalan Iraklı vatandaşlarının sorunları ele alındı.

"Göçmenlerin haklarının korunması, can güvenliklerinin sağlanması insan haklarının temel bir ilkesi" olduğunu vurgulayan Salih, Belarus-Litvanya sınırında mahsur kalan Iraklı göçmenlerin kurtarılması için Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla diplomatik girişimlerin devam ettiğini aktardı.

Berham Salih, "Irak yasaları vatandaşlarının seyahat ve hareket özgürlüğünü garanti ediyor, ancak insan kaçakçılarının tuzağına düşmek tehlikeli bir eylemdir” dedi.

Salih, hükümetin acil önlemler aldığını ve soruşturma başlattığını vurguladı.

Iraklı bir vatandaşın Belarus-Litvanya sınırında hayatını kaybetmesine değinen Salih, Irak Dışişleri Bakanlığı Litvanya hükümetinden söz konusu trajik olayla ilgili bilgilendirme istediğini söyledi.

Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Sahaf geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Belarus-Litvanya sınırında mahsur kalan 240 göçmenin Irak Havayolları uçağıyla Salı akşamı Bağdat Uluslararası Havalimanı'na getirildiğini açıklamıştı.

Sahaf, geçtiğimiz Pazartesi günü de 80'den fazla Iraklı göçmenin bulunduğu başka bir uçağın da başkent Bağdat'a geldiğini duyurmuştu.

Rûdaw’a konuşan Litvanya'nın Uluslararası Göçmen Ofisi Sorumlusu Jovita Sandaite ise, 4 binden fazla göçmenin Belarus sınırından Litvanya'ya geçtiğini bunlardan 2 bin 700 yüz kişinin Kürdistan Bölgesi ve Irak vatandaşı olduklarını belirtmişti.

Geçtiğimiz hafta yüzlerce göçmen, Belarus üzerinden Litvanya sınırına ulaşmış, ancak Litvanya hükümeti sınırda yoğun önlem alması sebebiyle çok sayıda göçmen sınırda mahsur kalmıştı.

Litvanya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mantas Adomenas Perşembe günü Rudaw'a yaptığı açıklamada, komşularının AB'ye yaptırımları düşürmesi için baskı yapmak için göçmenleri Litvanya sınırına gönderdiğini söylemişti.

Avrupa Birliği raporlarına göre, bu yıl Belarus-Litvanya sınırını geçmeye çalışan 3 bin 500 göçmen yakalandı.