Iraklı komutandan ABD'li askerlerin çarşı gezisi yorumu

13-01-2019
Rûdaw
Etiketler ABD Bağdat Asker
A+ A-

Bağdat (Rûdaw)- Irak Bağdat Ortak Operasyonlar Komutanı Celil er-Rabii, ABD'li askerlerin çarşı gezisine dair, Bağdat'ın güvenli bir yer olduğunu kanıtlamak amacıyla bu geziyi yaptıklarını söyledi.

 

ABD'li Tuğgeneral Austin Renforth ve beraberindeki bir grup askerin, 4 Ocak’ta Bağdat'ta cafe ve kitapçıların bulunduğu Mutabanna Caddesi'nde çay içip, vatandaşlarla sohbet ederken çekilen görüntüleri yayınlanmıştı.

 

Söz konusu görüntüler, sosyal medyada ABD karşıtı Şii taraflar ve siyasi partiler tarafından büyük tepki gösterildi.

 

Yerel medyada da geniş yer bulan görüntülerde, Bağdat Ortak Operasyonlar Komutanı Celil er-Rabi'nin de ABD'li askerlere eşlik ettiği görüldü.

 

Celil er-Rabii, katıldığı bir televizyon programında, ülkede büyük tartışmalara yol açan, ABD'li askerlerin söz konusu çarşı ziyaretine ilişkin konuştu.

 

ABD Dışişleri Bakanlığının 2013 yılında vatandaşlarına başta Bağdat olmak üzere Irak'ın güvenli olmadığını ve ziyaret edilmemesi uyarısında bulunduğunu hatırlatan Rabii, durumun değiştiğini göstermek için ABD'li askerleri 4 Ocak’ta çarşı gezisine çıkardığını ifade etti.

 

Rabii, ABD'li askeri danışmanlar ve ülkedeki yabancı gazetecilerle Bağdat'ın en işlek caddelerinde dolaştıklarını belirterek, böylelikle başkentin güvenli ve istikrarlı bir kent olduğunu kanıtlamaya çalıştıklarını dile getirdi.

 

Irak'taki Şii lideri Mukteda es-Sadr liderliğindeki Sairun Koalisyonu da olaya ilişkin yaptığı açıklamada, söz konusu olaya tepki göstererek bunu, "Irak halkının iradesine meydan okuma ve yeni bir egemenlik ihlali" şeklinde değerlendirmişti.

 

İran’a yakınlığıyla bilinen Asaib Ehl el-Hak Askeri Sözcüsü Cevad et-Talibavi, yaptığı yazılı açıklamada, Amerikalı Tuğgeneral Austin Renforth ve beraberindeki bir grup askerin, aleni şekilde Bağdat sokaklarında dolaşmasının, “ülkenin egemenliğinin açık bir şekilde ihlali ve Irak topraklarında herhangi bir yabancı kuvvetin varlığını kabul etmeyen halkın iradesine meydan okuma” olarak nitelendirmişti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli