Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü: Gösterilerde 3 gazeteci öldürüldü

Erbil (Rûdaw) - Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Örgütü, Irak'ta 1 Ekim'den beri devam eden gösterilerde 3 gazetecinin öldürüldüğünü, 2 gazetecinin de kaçırıldığını açıkladı.

RSF tarafından yapılan açıklamada, Irak'taki durumun gazeteciler açısından giderek tehlikeli olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, gazetecileri hedef alan tehditler kapsamında son olarak 6 Aralık'ta foto muhabiri Ahmed Muhanna'nın başkent Bağdat'taki gösterileri takip ederken kimliği tespit edilemeyen kişilerce açılan ateşe sonucu öldürüldüğü belirtildi.

Ahmed Muhanna'nın gösteriler sırasında öldürülen 3'üncü gazeteci olduğuna yer verilen açıklamada, 4 Ekim'de Bağdat'ta Hişam Faris Azami, 7 Kasım'da Meysan vilayetinde Emced Dahamat'ın öldürüldüğü hatırlatıldı.

Açıklamada, 6 Aralık'ta 22 yaşındaki foto muhabiri Zeyd Muhammed el-Hafaci'nin Bağdat'taki evinin önünden kaçırıldığı bilgisine de yer verildi.

Olaylarda ilk kaçırılan gazetecinin Muhammed Şammari olduğu ve bir gün alıkonulduktan sonra serbest bırakıldığı kaydedildi.

Irak Yüksek Bağımsız İnsan Hakları Komiserliğinin 4 Aralık'ta yaptığı açıklamaya göre, ülkede işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliğini protesto amacıyla 1 Ekim'de başlayan gösterilerde en az 460 kişi öldü, 19 bin kişi yaralandı.