KYB’li Şivani: Artık Kürdistan Bölgesi’ndeki memur ve emeklilere haksızlık yapılamayacak

Bağdat (Rûdaw) – KYB’li Xalid Şivani, bütçe yasasında yer alan 13 ve 14’üncü maddeler sayesinde Kürdistan Bölgesi’ndeki çalışan ve emeklilerin mali haklarının garanti altına alınacağını ve vilayetler arasındaki ayrımcılığın giderileceğini söyledi.  

Irak Parlamentosu’ndaki bütçe görüşmelerinde, Kürdistan Bölgesi’ndeki petrol gelirleri ve denetlenmesine ilişkin 13 ve 14’üncü maddeler oy çokluğu ile onaylandı.

Oturumun ardından gazetecilere konuşan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) müzakere heyeti başkanı Xalid Şivani, “Tek başlık dışında her iki maddede onaylanan tüm başlıklar Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Bağdat’taki Kürt temsilciler arasında daha önce varılan anlaşmaya göreydi” dedi.  

“Bizim için önemli olan Bağdat’tan Kürdistan Bölgesi’ne giden paraların başka yerlere ve şirket borçlarına değil, memur ve emeklilerin maaşlarına harcanmasıydı” diyen Şivani, bu yasa ile Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin önceliğinin de çalışanların maaşlarını ödeme olacağını söyledi.

Şivani, “İkincisi Kürdistan Bölgesi’nde yatırım ve projeler için paylaşılan fon vilayetler ve bölgeler arasında adil bir şekilde dağıtılmalı. Bu yapılmasa eğer Irak Başbakanı doğrudan vilayetlerin payını ve memur maaşlarını Bağdat’tan harcama yetkisine sahiptir. Bu nedenle artık Kürdistan Bölgesi’ndeki memurlara haksızlık yapılamayacak, Irak’taki memurlar gibi maaşlarını düzenli alabilecekler. Emekliler de aynı şekilde” diye konuştu.

KDP’nin, “Kürdistan Bölgesi’ni bölüyorlar” şeklindeki eleştirilerine yanıt veren Şivani, şu ifadeleri kullandı:

“Kürdistan Bölgesi anayasal bir statüdür ve Irak Anayasası’nda garanti altına alınmıştır. Bahsi geçen şartlar ise tedbir amacı ile bütçe yasasına yerleştirilmiştir. Eğer Kürdistan Bölgesi bu yükümlülüklerini yerine getirmez ve adil davranmaz ise o zaman merkezi hükümet yetkilerini kullanacaktır. Merkezi hükümet tüm Irak’ın hükümetidir, federal bütçe de tüm Irak’ı kapsıyor. Kürdistan Bölgesi’nin ayrı bir bütçe yasası olmadığı için tüm vilayetler paylarına düşenin ne kadar olduğunu federal bütçe sayesinde öğrenmiş olur. KYB Kürt memur ve emeklilerin maaşlarının garanti altına alınmasını ve vilayetler arasında adil bir paylaşımın sağlanmasını savunmuştur. Başkalarının bunu farklı yorumlaması ve oraya buraya çekmesi doğru değil.”

Şivani, “Kürdistan Bölgesi Irak’ın anayasal bir parçasıdır. Bağdat Kürdistan Bölgesi ve halkına düşman mıdır ki bu adım düşmancadır deniliyor?” diye konuştu.

KYB’li Xalid Şivani, onaylanan maddelere itirazı olanların Federal Yüksek Mahkemesi’ne başvurabileceğini söyledi.