Türkmen Cephesi: Peşmerge'nin Kerkük’e dönmesi kabul edilemez!

Erbil (Rûdaw) – Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi, "Hangi sebeple olursa olsun Peşmerge'nin Kerkük'e dönmesine karşıyız ve kabul etmiyoruz" dedi.

 

Peşmerge Güçleri'nin Kerkük'e dönmesi konusunda yürütülen çalışmaları değerlendiren Erşad Salihi, kessin bir dille buna karşı olduklarını söyledi.

 

Farklı bileşenlerin yaşadığı Kerkük, Musul, Selahaddin, Diyale, Xaneqin ve Şengal'i korumak için Bağdat'ın tarihi sorumluluğa sahip olduğunu belirten Salihi, "Bölgesel ve uluslararası taraflar bilmeli ki, durumun tek saniye bile 16 Ekim 2017'ye dönmesini kabul etmeyeceğiz. Hangi sebeple olursa olsun Peşmerge'nin Kerkük'e dönmesine karşıyız ve kabul etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

 

"Kürdistan Hükümeti'nin Irak ile iyi ilişkilere sahip olmasını destekliyoruz” diyen Irak Türkmen Cephesi Başkanı Salihi ayrıca, Erbil ile Bağdat hükümetleri arasında gerçekleşen anlaşmalara güvenmediklerini dile getirdi.

 

Geçtiğimiz hafta Peşmerge Bakanlığı ile Irak Savunma Bakanlığı, Kerkük başta olmak üzere  tartışmalı bölgelerdeki durumun normalleştirilmesi ve ortak güvenlik adımları konusunda görüşmeler yapmış, taraflar bu bölgelerde inceleme yapmak amacıyla 5 ayrı komisyonun kurulmasını kararlaştırmıştı.