Heşdi Şabi o kentte milyonlarca dolar haraç topluyor

Erbil (Rûdaw) – Iraklı parlamenter Mansur el-Merid, Heşdi Şabi üyelerinin Musul’da “haraç ofisi” kurarark halktan zorla haraç topladığını ileri sürdü. Bir başka Şii vekil ise bu miktarın milyonlrca doları buludğunu söyledi.

 

Musul’un IŞİD’den kurtarılmasının üzerinden bir yıl geçti. Operasyona Irak ordusu ile birlikte katılan Şii Heşdi Şaibi güçleri, bu süre zarfında güçlerini kentin batı yakasında da konuşlandırmaya başladı. Şimdi bu gruplar sivil halktan ve sermaye sahiplerinden “haraç” almakla suçlanıyor.

 

Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosu Ninova parlamenteri Mansur el-Merid, “Bazı kişiler Heşdi Şabi komutanları adına Musul halkından hayali miktarda para topluyor. Halktan haraç almak için özel ofis bile kurmuşlar” dedi.

 

El-Merdi ayrıca bu ofisin kentteki ihalelere talip olan işinsanlarından da aynı şekilde para aldığını söyledi.

 

İddialar başkaları tarafından da doğrulandı

 

El-Merid’in bu iddialarını doğrulayan ve güvenlik nedeniye adının açıklanmasını istemeyen Musullu bir eczacı da, “Daha önce benden aylık 450 dolar alıyorlardı. Fakat Heşdi Şabi bu haracı arttırdığı için eczaneyi kapatmak zorunda kaldım” dedi.

 

Edinilen bilgilere göre Heşdi Şabi üyeleri sözkonusu ezcacıdan her ay bin dolar ödemesini istemiş.   

 

Sadır Hareketi yetkililerinden Irak Parlamentosu eski Güvenlik ve Savunma Komisyonu üyesi Hakim Zamli de Musul’da haraç alma olaylarının “inkar edilemez” olduğunu söyledi.

 

Zamli, “Musul’da iyi para kazananlar gelirlerini silahlı gruplar ve kentteki diğer egemen kesimlerle paylaştırmak zorunda bırakıyorlar” dedi.

 

Heşdi Şabi yetkilileri yalanlıyor

Öte yandan Heşdi Şabi yetkililerinden biri bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını ve olayın tamamen “karalama kampanyası” olduğunu savundu.

 

Rûdaw’a konuşan Heşdi Şabi’ye bağlı Hüseyin Tugayları komutanı Seyid Muhtar Mahmudi Musevi, “Heşd üyeleri haraç alıyor diyenler buyursun yanıma gelsin. Allah’a and içiyorum ki bana haraç alan birtek kişiyi göstersinler ben o kişiyi en ağır şekilde cezalandırırım. Ama bu iddialar doğru değil” diye konuştu.

 

Fakat Musullu eczacı, “Vallahi kimin ismini versem hemen ardından beni öldürüler” dedi.

 

Milyonlarca dolar haraç

 

Haraç konusu özellikle de Irak’taki Sunni kesim arasında konuşulan en önemli gündemlerden biri haline gelmiş durumda.

 

Irak Parlamentosu konunun araştırılması için 43 parlamenterden oluşan bir komisyon kurarulmasına ve 3 ay içerisinde bir rapor hazırlamasına karar verdi.  

 

Musul’da haraç alındığına dair ellerinde onlarca belge olduğunu dile getiren Şii siyasetçi Hakim Zalmi, kimlerden haraç alındığını da açıkladı:

 

“Sermaye sahiplerinden, eczane ve dükan sahiplerinden, döviz bürolarından, jeneratör sahiplerinden, garaj sahiplerinden, toptancılardan, hayvan besleyenlerden, benzinlik sahiplerinden haraç alınıyor. Halktan alınan bu kanunsuz haracın miktarı milyonlarca doları buluyor.”

 

Zamli ayrıca, “Musul’da güvenlik ve asayişten sorumlu kişiler haraç toplamakla meşgul, bu yüzden kentteki durumdan biharler. IŞİD bu yüzden tekrar canlanıyor” diye konuştu.

 

Musul milletvekili Cemile Ubeydi de Heşdi Şabi güçlerinin Geyare Köprüsü üzerinde müfreze kurup çiftçileri “haraca zorladığını” belirtti.