Irak’ta hükümet kurulamadığı için 87 milyar dolarlık para kullanılamıyor

Erbil (Rûdaw) - Savaşın harap ettiği petrol zengini Irak’ta, hükümetin kurulamaması, ihtiyaç duyulan reformlarla altyapı projelerini engelliyor.

Irak, bu yıl petrol ihracatından büyük gelir elde etti; ancak 87 milyar dolarlık devasa döviz rezervi Merkez Bankasının kasasında kilitlenmiş durumda.

Hükümet, bu parayı bir yıllık devlet bütçesi hazırlanamadığı için kullanmaya yetkili değil.

Middle East Economic Survey (MEES) analisti Yesar el Maliki, “Altyapı projelerinin hayata geçilmesi için istikrarlı bir finansal planlama gerekiyor. Siyasi durum, Irak'ın yatırımcılarla arasındaki zayıf konumunu daha da zayıflattı” dedi.

Iraklılar, 10 Ekim 2021'de, iki yıl önce başlayan ve yaygın yolsuzluk, işsizlik ve çürüyen altyapıyı kınayan bir protesto dalgasının tetiklediği erken seçimde oy kullandı.

Ülke, o zamandan beri parlamentodaki rakip Şii grupların uzlaşamadığı siyasi çıkmaza girmiş durumda.

Bu çıkmazda, yeniden erken seçim isteyen Sadr hareketi lideri Mukteda Sadr ile; yeni bir seçimden önce hükümeti kurmak üzere yeni bir başbakan atamak için baskı yapan İran destekli Koordinasyon Çerçevesi’ni karşı karşıya bulunuyor.

Hala 2021 bütçesi uygulanıyor

Dünya Bankası, Irak için 2022 ile 2024 arasında yıllık ortalama yüzde 5,4 büyüme tahmininde bulunurken, ülkeyi bekleyen birçok zorluk konusunda da uyarıda bulundu.

Haziran ayında yayınlanan bir raporda, "Hükümet oluşumunda ve 2022 bütçesinin onaylanmasında daha fazla gecikme olamsı durumunda, ülkenin petrolden elde ettiği gelirin kullanımı kısıtlanabilir ve yeni yatırım projeleri askıya alınabilir” denildi.

2022 için bütçe oluşturulmadan hükümet kanunen 2021 bütçesinde belirtilen hüküm ve oranlara bağlı kalmak zorunda. Bu aynı zamanda kamu harcamalarının kısıtlanmasını beraberinde getiriyor.

Toplam 25 trilyon Irak dinarı (yaklaşık 17 milyar dolar) tutarında bir acil finansman, gaz arzı ve tahıl satın alımı için geçen Haziran ayında Parlamento tarafından onaylandı.

“Para ve altın var”

Ancak Başbakan’ın Mali Danışmanı Mazhar Saleh AFP'ye verdiği demeçte, devam eden çıkmazın "ekonomik büyüme için fırsatların yaratılmasını" engellediğini söyledi.

Ekonomist Maliki ise yine de Petrol Bakanlığının yabancı şirketlerle birlikte başlattığı bazı gaz projelerinin yavaş da olsa ilerlediğini söyledi.

Fransız devi “Total Energies” ile geçen yıl imzalanan 10 milyar dolarlık sözleşme hala ilk aşamalarında.

Projeye yakın bir kaynak, gaz işleme tesisleri ile güneş enerjisi santralini içeren projeler için “Hükümet çalışmaları hızlandırmak ve engelleri kaldırmak için uğraşıyor” dedi.

Birleşmiş Milletler'e göre 42 milyonluk Irak nüfusunun üçte biri yoksulluk içinde yaşıyor.