Irak'ın en zengin kentinde insanlar elektrik ve hizmet eksikliğinden şikayetçi
Basra (Rûdaw) - Basra, Irak petrolünün yaklaşık yüzde 80'inin üretildiği ve su bakımından en zengin vilayetlerinin başında geliyor. Ancak kentteki hizmet eksikliği, yıllardır sakinlerini bezdirmiş durumda.
Irak'ın güneyinde ve çoğunlukta Şiilerin yaşadığı vilayetlerde her yıl olduğu gibi bu yaz mevsiminde de yaşanan elektrik kesintileri, vatandaşların öfkesine sebebiyet veriyor.
Basra’da yaşayan Hasan Ce'az, ilerlemiş yaşına rağmen işçilik yaparak geçimini sağlıyor. Öğlen 50 dereceye varan sıcaklıkta elektrik olmadığı için serinletici kullanamadığını ve bu yüzden evden dışarı çıkmak zorunda kaldığını belirtiyor:
“Basra’da 24 saat elektrik olmalı. Çünkü buradaki hava diğer şehirlerdeki gibi değil. Necef ve Kerbela’da hiç olmasa rüzgar var, burada o da yok. Bu yüzden dışarıda olmak, evde kalmaktan daha iyi.”
Irak hükumetinin verilerine göre, 2003’ten bu güne kadar elektrik sektöründe yapılanma ve iyileştirmeler için 81 milyar dolar harcandı. Fakat, tüm bu masraflara rağmen Basra’da ne elektrik sorunu, ne de çöp ve temizlik sorununa bir çözüm bulunabildi.
Irak Planlama Bakanlığı’nın 2021’de yayınladığı verilere göre, Basra’nın belediye hizmetleri ve temizlik sorunlarının yüzde 92’si çözüldü. Ancak şehir sakinleri, bu konuda “unutulduklarını” savunuyor.
İşçilikle geçimini sağlayan Seyid Firas Galib, Irak hükumetine ve yerel yöneticilere şu çağrıda bulunuyor:
“Bizde hizmet yok. Tüm hizmetler Bağdat’a yapılıyor. Yerel yönetimler de bizim için bir iş yapmıyor. Kanalizasyon bile yok. Vallahi bu şehirde hizmet sıfır, hatta sıfırın altında. Bağdat ve yerel yöneticilere çağrımızdır, buna bir çözüm bulunsun.”
Basra Vali Yardımcısı Muin Salih el-Hasan’a göre “elektrik hizmeti çok iyi” ve 2011 yılından şimdiye kadar elektrik hizmetleri için 1 trilyon dinar harcanmış. Hasan, diğer hizmetlerin de aksamadan sürdüğünü savunuyor:
“Basra’nın elektriği çok iyi. Günde ortalama 20-22 saat elektrik var. Bu saatler sıcaklığın en yoğun olduğu saatler. Belediye de altyapı için hiç bir masraftan kaçınmıyor.”
Basra, günlük üç milyon varilden fazla petrol üretimiyle Irak ekonomisinin bel kemiği olarak kabul ediliyor. Vilayet, 7 ilçe ve 14 kazadan oluşuyor.