Hıristiyanlar Musul'a dönmek istemiyor

Musul (Rûdaw) - IŞİD saldırıları sonucunda göç etmek zorunda kalan Iraklı Hıristiyanlar çeşitli nedenlerle kentlerine dönmeyi düşünmediklerini belirtiyor. Avrupa ve ABD'ye ulaşmanın yollarını arayan Hıristiyanlar yıkılan evlerini onaracak ekonomik imkana sahip olmadıklarını söylüyor.


Hıristiyanların ağırlıkta yaşadığı Musul'un Betnaya kasabası iki yıl önce IŞİD'den kurtarılmasına rağmen kasabaya sadece bir kişi geri döndü. Burada okul ve sağlık ocağının da bakımını yapan Betnayalı vatandaş, "Ailem yok, burada yaşamak kamplarda yaşamaktan daha iyi" diyor. 


Bir dönem bu kasabada 6 bin Keldani yaşıyordu. Ancak son 16 yılda Irak'taki kriz ve kargaşladan dolayı çoğu topraklarını terk etmek zorunda kaldı. Betnaya halkının yarısı Avrupa ve Amerika'ya göç etti. Kamplarda kalan Betnayalıların diğer yarısı da Irak'ı terk etmenin yollarını arıyor.

 

 

Irak’ta 20003 yılından önce yaklaşık 1 milyon 500 bin Hıristiyan yaşıyordu. Şimdi ise sayılarının sadece 200 bine düştüğü tahmin ediliyor.

 

Teleskof ilçesi sakinlerinden Radi Nasır, "Ben ve diğer Keldaniler Avrupa'ya gitmeye niyetliyiz. Yaklaşık 200 aile kentte kaldı, çok az kişi geri dönmeyi planlıyor. Her yer viran oldu, evlerimizi inşa edecek maddi gücümüz yok" diye konuştu. 

 

 

Trump yönetimi Ezidi ve Hıristiyan yerleşim yerlerinin yeniden inşa edilmesine büyük önem veriyor. ABD, Ekim 2017'de söz konusu bileşenlerin yaşadığı yerler için yaklaşık 300 milyon dolar ayırdı. Bu kapsamda 304 proje hayata geçirildi. Okulların onarılması, elektrik jeneratörlerinin kurulması ve içme suyu şebekeleri bu projelerin başında geliyor. 


ABD bu şekilde, Hıristiyan ve Ezidi bileşenlerin kendi kent ve köylerine geri dönmelerini sağlamayı amaçlıyor.

 

Iraklı yetkililer de yıkılan ilçelerdeki inşa maliyetinin onları aştığını belirterek uluslararası kurumların kendilerine yeterli desteği vermediğinden yakınıyor. Irak hükümetini endişelendiren bir konu da, kentler inşa edilse dahi halkının yerleşim yerlerine geri dönmeme ihtimali.

 

 

Irak Hükümeti Ninova Vilayeti İnşa Sandığı Müdürü Selim Osman, "Sadece vilayetin altyapısını onarmak için 20-30 milyar dolar gerekiyor. Irak hükümeti bu yıl 50 milyon dolar, Dünya Bankası ile Avrupa ülkeleri 1 milyar 200 milyon dolar ayırdı. Çalışmalarımıza başladığımızdan beri şehrin yaklaşık yüzde 2'sini inşa edebildik. Bütçenin büyük kısmını Musul Üniversitesi'nin onarımına ayırdık" ifadelerini kullandı.



Osman, "Her yıl 1 milyar dolar bütçemiz olsa bile Musul’u ancak 20-30 yılda inşa edebiliriz. Bu büyük bir sorun ve biz bunu vatandaşlara söylemeye kalkarsak bizi asarlar" dedi.