ABD Dışişleri Bakanı Blinken Bağdat'ta: İran'la herhangi bir çatışma istemiyoruz

Erbil (Rûdaw) – ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken “İran'la herhangi bir çatışma istemiyoruz ancak güçlerimizi ve vatandaşlarımızı korumak için her türlü tedbiri alacağız” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken İran destekli Şii grupların tehdidinin gölgesinde Bağdat'a ulaştı. Blinken'in Bağdat'ta kurşun geçirmez çelik yelek giymesi dikkat çekti.

Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ile bir araya gelen Blinken, Bağdat Uluslararası Havalimanı'nda düzenlediği tek kişilik basın toplantısında “Irak Başbakanı ile çok güzel ve samimi görüşmelerde bulundum” dedi.

 “Irak'la güvenlik ve siyasi alanlarda işbirliğimizi sürdürüyoruz" diyen Blinken "Amerikan askeri personeline yönelik saldırılar Irak'ın egemenliğiyle ilgili ve çıkarlarına aykırıdır" yorumunda bulundu.

Blinken "İran'a yakın grupların yaptığı tehditler kesinlikle kabul edilemez" olduğunu dile getirdi ve ekledi:  

“İran'la herhangi bir çatışma istemiyoruz ancak güçlerimizi ve vatandaşlarımızı korumak için her türlü tedbiri alacağız.” 

Sudani: Uluslararası toplum, İsrail'in Gazze'deki katliamların sorumluluğunu üstlenmeli

Irak Başbakanı Muhammed Şii Sudani, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nde masum kadın ve çocuklara karşı işlediği günlük katliamların sorumluluğunu uluslararası toplumun üstlenmesi gerektiğini söyledi.

Irak Başbakanı Muhammed Şii Sudani, Bağdat Uluslararası Havalimanı’nda ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'i kabul ettiği belirtildi.

Başbakanlıktan toplantıya ilişkin yapılan açıklamada Gazze savaşındaki gelişmeler ele alındı ve krizin çözülmesine ilişkin fikir alış verişinde bulunuldu.

Toplantıda ayrıca Gazze Şeridi'nde her geçen gün kötüye giden insani durum değerlendirildi. Gazze Şeridi'ne gıda, su ve tıbbi malzeme teslimatının önemi vurgulandı.

Sudani, Irak'ın, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırganlığını reddettiğini ve insani bir felaketi önlemek için derhal ateşkes ilan edilmesini ve Gazze Şeridi'ne insani yardım ulaştırılması için sınır kapılarının açılmasının gerekli olduğunu düşündüğünü dile getirdi.

Açıklamaya göre Irak başbakanı, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nde masum kadın ve çocuklara yönelik, hastane ve sığınma evlerini hedef alan günlük katliamlarının sorumluluğunu uluslararası toplumun üstlenmesi gerektiğini de söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ise ülkesinin Gazze Şeridi sakinlerine insani yardım ulaştırma çabalarını sürdürdüğünü yineledi ve ABD hükümetinin istikrarı güçlendirmek için Irak'la koordinasyon ve uluslararası işbirliğini sürdürmek istediğini yineledi.

Sudani bölge ülkelerini ziyaret edecek

Öte yandan Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'nin de bölgeye benzer bir gezi yapmayı planladığı bildirildi.

Başbakan'ın Basın Danışmanı Hişam Rukabi, Başbakan Sudani'nin bölgeye düzenleyeceği ziyareti, “Irak'ın İsrail'in Filistin'e yönelik saldırısını durdurma çabalarının bir parçası” olarak tanımladı.

Bağdat'taki bir diplomatik kaynağın Rûdaw'a verdiği bilgiye göre Muhammed Şiya es-Sudani'nin Pazartesi günü bölge ziyaretinin ilkini İran'a gerçekleştirmeyi planladığını söyledi.

Bağdat'ta gösteriler

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in ziyareti üzerine Şii siyasetçi Mukteda sadr taraftarlarına Tahrir Meydanı'nda toplanarak ABD'yi protesto etme çağrısında bulundu. Dakikalar içerisinde toplanan kalabalık Tahrir Meydanı'nda gösteriler düzenlemeye başladı.