Irak Petrol Bakanlığı Sözcüsü’nden Rûdaw’a: Kerkük petrolü İran’a gönderilmiyor

04-11-2018
Rûdaw
Etiketler Kerkük İran petrol Kürdistan Irak Ceyhan
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak Petrol Bakanlığı Sözcüsü Asım Cihad, “Kerkük’teki petrol üretimi düşük olduğu için İran’a ihracatı durdurularak iç piyasadaki ihtiyaç için kullanılmasına karar verildi” dedi.

 

Rûdaw’a konuşan Asım Cihad, Kerkük’teki petrol üretiminin çok düşük olduğunu ve günlük 30 bin varil petrol üretildiğini söyledi.

 

Cihad, daha önce yapılan anlaşma ile günlük 30 bin varil Kerkük petrolünün tankerlerle İran’a gönderildiğini belirtti.

 

Petrol üretiminin düşük olmasından dolayı İran’a ihracatın durdurularak iç piyasadaki ihtiyaç için kullanılmasına karar verildiğini ifade eden Cihad, sözlerine şunları ekledi:

 

“Şu ana kadar Kerkük’te petrol üretiminin arttırılmasına yönelik bir karar alınmadı. Kerkük petrolünün Kürdistan boru hattıyla Ceyhan’a gönderilmesine ilişkin mekanizma da çalıştırılmadı.”

 

16 Ekim olaylarından önce Kerkük’teki Bay Hasan ve Havana petrol rafinerilerinden  günlük 280 bin varil petrol Kürdistan boru hattıyla Ceyhan’a ihraç ediliyordu.

 

Geçen hafta medyada yer alan haberlere göre, ABD Irak’tan İran’a yönelik yaptırımlardan muaf tutulması karşılığında Kerkük  petrolünün Kürdistan boru hattıyla Ceyhan’a sevkedilmesini istedi. Ancak Irak’ın Kerkük petrolünün Kürdistan boru hattıyla ihraç edilmesi taraftarı olmadığı belirtiliyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli