Hadi Amiri: Peşmerge Bakanlığı başarısız

Erbil (Rûdaw) - Şii Bedir Tugayları Komutanı Hadi Amiri, Peşmerge Bakanlığı’nın, başarısız olduğunu ispatladığını öne sürdü.

 

Amiri, Rûdaw’a verdiği demeçte, Kerkük Valisi’yle düzenlediği basın açıklamasında, "Peşmerge’nin Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerde kalmasına izin vermeyeceğiz" şeklindeki sözlerine açıklık getirdi.

 

Hadi Amiri, Irak Anayasası’na göre Peşmerge Güçleri’nin Kürdistan Bölgesi topraklarının dışına çıkamayacağını söyledi.

 

Peşmerge Bakanlığı için “yorgun” ve “başarısız” ithamlarında bulunan Amiri, bunun, Irak – Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüyle yapılan savaşta ispatlandığını iddia etti.

 

Bazı politikacıların “pazarlıklara” girerek Kürdistan Bölgesi’ni tehlikeye doğru götürdüğünü öne süren Hadi Amiri, “Peşmerge Güçleri Anayasa’da sınır koruma birlikleri olarak yer alıyor” dedi.

 

Kerkük Valisi Necmeddin Kerim ile Hadi Amiri, dün Kerkük’te görüşmüş ve ardından ortak basın toplantısı düzenlemişlerdi. Amiri, Peşmerge Güçleri’nin Kürdistan Bölgesi dışındaki bölgelerde kalmasını istemediklerini belirtmişti.

 

Kürdistan Bölgesi Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi ise, Peşmerge Güçleri’nin, kontrol altına aldığı Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerden çekilmeyeceğini ifade ederek, "Peşmerge, sadece Barzani'nin emriyle sorunlu bölgelerden çıkabilir" demişti.

 

Bedir Tugayları, İran-Irak Savaşı döneminde Irak Ordusu’na karşı savaşmıştı. 2006'dan bu yana, görev süresi sona eren Bedir Tugayları, Irak Başbakanı Nuri Maliki tarafından, Irak Savunma Bakanlığı ve Irak Ordusu çatısı altında istihdam ediliyor. Merkezi Kerbela kentinde olan Bedir Tugayları’nın yaklaşık 12 bin milisi olduğu belirtiliyor.